BN ontwerp
Image default
Aanbiedingen

Beste praktijken voor het kiezen van de juiste cloudprovider

Waar moet je op letten bij het kiezen van een cloudprovider?

De wereld van cloud computing is de afgelopen jaren enorm gegroeid en het aantal aanbieders van clouddiensten is navenant toegenomen. Dit maakt het kiezen van de juiste cloudprovider een uitdagende taak. Om je te helpen bij het maken van deze belangrijke beslissing, hebben we een aantal beste praktijken op een rijtje gezet die je kunt volgen bij het kiezen van de juiste cloudprovider voor jouw organisatie.

Bepaal je behoeften en doelen

Voordat je op zoek gaat naar een cloudprovider, is het belangrijk om eerst je behoeften en doelen op het gebied van cloud computing in kaart te brengen. Denk hierbij aan zaken als opslagcapaciteit, rekenkracht, netwerkvereisten en beveiliging. Door je behoeften en doelen helder te hebben, kun je gerichter zoeken naar een provider die aan jouw eisen voldoet.

Vergelijk verschillende aanbieders

Neem de tijd om verschillende cloudproviders met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de dienstverlening, de beschikbare functionaliteiten en de betrouwbaarheid van de provider. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van onafhankelijke vergelijkingssites en reviews van andere gebruikers te lezen. Een voorbeeld van een betrouwbare cloudprovider is fundaments.nl, die een breed scala aan clouddiensten aanbiedt.

Let op de beveiliging

Beveiliging is een cruciaal aspect bij het kiezen van een cloudprovider. Zorg ervoor dat de provider voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van databescherming en privacy, zoals de AVG. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de beveiligingsmaatregelen die de provider zelf heeft getroffen, zoals encryptie, firewalls en fysieke beveiliging van datacenters.

Controleer de beschikbaarheid en betrouwbaarheid

Een goede cloudprovider zorgt ervoor dat jouw data en applicaties altijd beschikbaar zijn, ook in het geval van storingen of calamiteiten. Controleer daarom de Service Level Agreements (SLA’s) van de provider op het gebied van uptime en de garanties die worden geboden bij eventuele storingen. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de reputatie van de provider op het gebied van betrouwbaarheid en stabiliteit.

Onderzoek de ondersteuning en klantenservice

Goede ondersteuning en klantenservice zijn bij het werken met een cloudprovider. Je wilt immers snel geholpen worden als je tegen problemen aanloopt. Controleer daarom wat de mogelijkheden zijn voor technische ondersteuning en klantenservice, en of deze voldoen aan jouw verwachtingen. Denk hierbij aan zaken als responstijden, bereikbaarheid en de deskundigheid van het supportteam.

Kijk naar de mogelijkheden voor schaalbaarheid en flexibiliteit