BN ontwerp
Image default
Rechten

Hoe herken je frauduleuze praktijken rond faillissementen?

Als een bedrijf failliet gaat, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de werknemers, klanten en schuldeisers. Helaas frauderen bestuurders of ondernemers opzettelijk om hun eigen positie te versterken. Maar hoe herken je dit, welke signalen wijzen op faillissementsfraude en hoe bescherm je jezelf hiertegen. We hopen voor jou een helder overzicht te creëren of dit onderwerp.

Wat is faillissementsfraude precies?

Faillissementsfraude is een breed begrip dat veel verschillende vormen kan aannemen. Het gaat om het opsporen van het opzettelijk benadelen van schuldeisers door middelen achter te houden of eigendommen op illegale wijze aan de faillissementsboedel te onttrekken. Dit zou bijvoorbeeld het verplaatsen van activa naar persoonlijke rekeningen of het vernietigen van belangrijke financiële documenten.

De meest voorkomende vormen van deze fraude zijn:

  • Verduistering van activa: waardevolle bedrijfsmiddelen worden hierbij kort voor het faillissement weggenomen of overgedragen aan derden om ze buiten bereik van schuldeisers te houden.
  • Valse facturering: bedrijven kunnen opzettelijk valse of opgeblazen facturen indienen om betalingen aan verwante ondernemingen te rechtvaardigen of om grotere vorderingen te simuleren.
  • Vooropgezette faillissementen: soms wordt een faillissement bewust geënsceneerd zodat ze onder contractuele verplichtingen kunnen uitkomen, terwijl het bedrijf eigendommen veiligstelt voor toekomstige exploitatie.
  • Fictieve schulden: er kunnen fictieve schulden door bestuurders worden opgesteld voor verwante personen of bedrijven, ze kunnen hierdoor eerder de faillissementsuitkeringen innen.

Hoe kun je faillissementsfraude voorkomen?

Het is lastig om fraude volledig af te sluiten, er zijn wel een paar maatregelen die kunnen worden genomen om de risico´s te beperken. Als je altijd alert blijft en voorzorgmaatregelen neemt, bescherm je jezelf beter tegen financiële schade. Er zijn een paar stappen die je kunt ondernemen om fraude te voorkomen en jezelf te beschermen:

  • Voer een grondige due diligence uit: het is verstandig om een uitgebreide achtergrondcontrole te doen als je zaken doet met een nieuwe klant of partner. Bekijk de financiële geschiedenis, mogelijke juridische problemen en eerdere faillissementen.
  • Monitor openstaande betalingen nauwkeurig: blijf goed volgen of een klant mogelijk achterloopt op betalingen. Hierdoor kan je financiële problemen op tijd merken.
  • Vraag om een bankgarantie: bij het voeren van grote transacties kun je om een bankgarantie vragen. Dit geeft jou extra bescherming in het geval van een faillissement.
  • Wees alert op ongewone activiteiten: let op alarmerende signalen zoals veranderingen in het betalingsgedrag, snel overdragen van activa of ondoorzichtige financiële structuren.

Juridische gevolgen en vervolging van faillissementsfraude

Bij faillissementsfraude zijn er altijd consequenties. Bij ontdekte fraude, word de verantwoordelijken strafrechtelijk vervolgd. De fraude valt onder de Economische Delicten wet, de straffen kunnen variëren van hele hoge boetes tot gevangenisstraffen, de straf is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Er wordt vaak een advocaat ingeschakeld om het onderzoek bij te staan. Ook kan de verloren activa teruggevorderd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdraaien van verdachte transacties. Bestuurders die betrokken zijn bij fraude, kunnen mogelijk persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor bedrijfsschulden. Hun privévermogen wordt dus aangesproken om de schuldeisers te betalen. Fraude kan bovendien ook leiden tot een mogelijk bestuursverbod. Het is heel belangrijk dat bedrijven de regels goed volgen om consequenties te voorkomen.

 

https://www.jaeger.nl/expertise/faillissementsfraude/