BN ontwerp
Image default
Dienstverlening

Natuurlijke speeltuin aanleggen: tips en aandachtspunten

Hoge eisen stellen mag bij het laten ontwerpen en aanleggen van een speeltuin

Een speeltuin aanleggen is natuurlijk een arbeidsintensief en duur project. Wie opdracht geeft om een speeltuin te laten ontwerpen, stelt dan ook hoge eisen. En terecht! Niet alleen de kwaliteit van de speeltoestellen dient optimaal te zijn, de materialen moeten ook veilig en scherpgeprijsd zijn. En last but not least, een eis die steeds belangrijker begint te worden, is gewenst dat de speeltuin milieuvriendelijk gebouwd is en van ecologisch verantwoorde duurzame materialen. Aan al deze eisen wordt voldaan, als je kiest voor een natuurlijke speeltuin aanleggen laten door een ervaren specialist. Maar wordt wordt er onder een natuurlijke speeltuin aanleggen verstaan? Wat is er specifieke kenmerkend voor dit soort speeltuinen? En welke pro’s zijn er zoal te noemen die een natuurlijke speeltuin zo interessant maken?

Kenmerken van een natuurlijk ingerichte speeltuin

Een natuurlijke speeltuin aanleggen heeft als basis uitgangspunt het gebruik van speeltoestellen van natuurlijke materialen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van hout, zoals houten klimtoestellen, schommels van hout of een houten evenwichtsbalk. Maar ook grote keien om op te klimmen of als decoratief materiaal, een zandbank, paden met houtsnippers en dergelijke passen prima in een natuurvriendelijke speeltuin. Verder is een kenmerk van een natuurlijke speeltuin aanleggen de omgeving rond de speeltuin. Die is vaak levendig ingericht met natuurelementen zoals een leuke, ondiepe beekjes, watervallen, heggen, bomen en gras.

Zelf een natuurlijke speeltuin aanleggen of dit project laten uitvoeren?

Een natuurlijke speeltuin aanleggen kun je zelf doen. Maar eenvoudig is deze klus niet… Van ontwerp, het aanschaffen van toestellen tot het voldoen aan de strenge regelgeving is een arbeidsintensieve klus. Veel gemeenten, bedrijven en particulieren besteden een degelijk project dan ook uit.