BN ontwerp
Image default
Gezondheid

Prikaccidenten

Bij prikaccidenten denk je snel aan het ziekenhuis en de operatietafel. Dit is dan ook zeker een plek waar regelmatig prikincidenten voorkomen. Maar ook in andere beroepen komen deze incidenten regelmatig voor. In deze blog vertel ik je meer over veel voorkomende incidenten en bij welke beroepen deze incidenten het meeste voorkomen. Wil je meer weten over wat prikincidenten zijn, bekijk dan de website van prikincident

Meest voorkomende prikaccidenten

Er zijn verschillende soorten incidenten waarbij bloed of ander lichaamsvocht van een ander in jouw bloedbaan terecht komt. Prikaccidenten komen het meest voor in de zorg. Waarbij bijvoorbeeld een zorgmedewerker per ongeluk in aanraking komt met een gebruikte injectienaald. Er zijn veel andere beroepen die ook risico lopen op dit soort accidenten. Denk aan schoonmakers, gevangenbewaarders of agenten. Bij die laatste twee kan het best vaak voorkomen dat je wordt gebeten of gekrabd. Ook hierbij is overdracht van ziektes mogelijk. 

De onderstaand incidenten komen het meeste voor:

  1. De huid wordt doorboord met een scherp voorwerp dat is besmet met bloedresten. Denk hierbij aan verwondingen door een injectienaald of een ander scherp voorwerp waar bloed aan zit. 

  2. Een situatie waarbij je een wondje of ander soort kapotte huid in contact komt met bloed of andere lichaamsstoffen van een ander. Dit komt voor bij situaties van een ongeval waar eerste hulp moet worden gegeven. 

  3. Een ander incident dat kan voorkomen bij een ongeval, is dat er in de slijmvliezen in de mond of in het oog bloedspatten komen van een ander.

  4. Wat ook veel voorkomt is dat tijdens mond-op-mondbeademing waarbij er vrijgekomen bloed is van de gewonde of zieke, in aanraking komt met de slijmvliezen in de mond van de helper.

  5. Een laatste veel voorkomende situatie is menselijke bijtwonden. Dit gebeurd vooral bij politie, bijvoorbeeld tijdens verzet bij een arrestatie.

Overige prikaccidenten

Naast de bovenstaande veel voorkomende prikincidenten, zijn er nog vele andere soorten situaties waarbij bloed of ander lichaamsvocht in de bloedbaan van de ander terecht kan komen. Vaak komen deze situaties voor in een zorgomgeving. Denk aan verpleeghuizen,  verzorgingshuizen en thuiszorg. Maar ook in de geestelijke gezondheidszorg, zoals verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrie en verslavingszorg. Verder komen deze situaties voor bij tandartspraktijken, verloskundige praktijken, huisartsenpraktijken en zelfs bij apotheken.

Naast beroepen in de zorg, zijn er ook veel niet aan zorg gerelateerde beroepen die met prikaccidenten te maken krijgen. Denk aan de politie, brandweer, schoonmakers en mensen die werken in de lichaamsverzorging, als schoonheidsspecialisten, pedicures en piercers. 

 

https://www.prikincident.nl/