BN ontwerp
Image default
Aanbiedingen

Verkeerde bestanden verwijderd? Zo haal je gewiste bestanden terug

Het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je een bestand verwijderd van de laptop of pc, maar het eigenlijk nog nodig hebt. Ben je het dan meteen kwijt? Of zijn verwijderde bestanden nog terug te halen?

In de prullenbak

Verwijderde bestanden worden door Windows gelukkig niet direct definitief verwijderd. Ze worden eerst in de Prullenbak geplaatst en pas als de Prullenbak wordt leeggemaakt, gebeurt de definitieve verwijdering. Het terugzetten van bestanden uit de Prullenbak is relatief eenvoudig:

  1. Dubbelklik op het Prullenbak icoon op het Bureaublad. Een nieuw venster wordt weergegeven met een overzicht van de bestanden in de Prullenbak.
  2. Selecteer het bestand dat je ten onrechte hebt verwijderd, klik er met de rechtermuisknop op en kies voor Terugzetten.
  3. Het bestand wordt nu worden teruggezet op de oorspronkelijke locatie op je harde schijf.

Heb je de Prullenbak al wel geleegd, dan wordt het terugzetten een stuk lastiger. Het is echter niet onmogelijk. Je doet er bovendien goed aan eerst te kijken of je een bestand verwijderd hebt of dat het misschien is opgeslagen op een andere plek. Dit kan door Deze Computer te openen (dubbelkikken op het icoon) en rechts bovenin in het zoekvak de naam van je bestand in te voeren. Zodra je in het zoekvak begint te typen, worden bestanden met (een deel van) de naam weergegeven. Eventueel kun je zoeken op laatst gewijzigde datum, soort of grootte met de ‘hulpprogramma’s voor zoeken’. Deze worden automatisch geopend bij het invoeren van een zoekopdracht.

Definitief verwijderde bestanden

Wie zijn Prullenbak reeds geleegd heeft, kan bestanden niet zomaar terugzetten. Daar is speciale data recovery software voor nodig. Windows heeft je bestanden verwijderd en kan vanaf nu niets meer voor je doen.

Recuva is een bekend data recovery programma en kan gratis gedownload worden. Het kan gebruikt worden voor het terughalen van bestanden of van e-mails. Het is dan wel zaak dat je gebruikmaakt van een e-mailprogramma dat op de pc geïnstalleerd staat.

Nadat je Recuva hebt gedownload, kun je dit het beste opslaan op een aparte schijfruimte, een externe schijf of een usb-stick. Opslaan op de harde schijf van je pc of laptop kan ervoor zorgen dat verwijderde bestanden niet meer hersteld kunnen worden. Windows heeft ze namelijk wel onzichtbaar gemaakt en ze zijn niet meer benaderbaar, maar ze nemen nog wel een plek in op je harde schijf. Het gebruik van de Recuva software wijst zich vanzelf. Na het installeren zal een wizard worden geopend. Door de gegeven informatie goed te lezen en keuzes te maken, ga je stap voor stap door het programma heen.

Uitvoerig scannen

Recuva zal allereerst vragen om welk type bestand het gaat en waar op de pc of laptop het was opgeslagen. Vervolgens kun je de optie Uitvoerig scannen aanzetten. Recuva zal nu zijn best doen door Windows verwijderde bestanden terug te vinden. Indien het bestand wordt gevonden, wordt het in het overzicht getoond. Je kunt het vervolgens aanvinken en terughalen middels de knop Terughalen. Er verschijnt een pop-up scherm waar je de locatie kunt selecteren waar je vanaf nu het bestand wilt opslaan. Doe dit bij voorkeur op een andere schijf als waar het verwijderde bestand stond.

Recuva kan alleen hulp bieden als de harde schijf nog goed werkt. Is dit niet het geval of heb je twijfels over het zelf uitvoeren van software data recovery? Schakel dan een deskundige in. Deze kent dezelfde en nog diverse andere manieren om jouw verwijderde bestanden terug te halen. Toch nog hulp nodig? Kijk dan eens naar een pc reparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/