BN ontwerp
Image default
Gezondheid

Waarom geneest mijn kalknagel niet vanzelf?

Een kalknagel is een externe schimmelinfectie een de nagel. Dit betreft meestal de teennagel maar kalknagels kunnen ook voorkomen aan de vingernagels.De schimmels zitten in de nagel. Door iets op de nagel te smeren, kom je er niet bij. De middelen van de drogist kunnen alleen helpen bij een oppervlakkige vorm van infectie.

De beste remedie tegen kalknagels zijn geneesmiddelen die schimmelinfecties tegengaan. Een kuur neemt – al of niet met onderbrekingen – enkele maanden in beslag. Daarna duurt het nog geruime tijd voordat de aangetaste nagel geheel is uitgegroeid en er een nieuwe, schone nagel voor in de plaats is gekomen. Dan is het probleem nog niet altijd opgelost. ‘Na een jaar is er een kans van 50 procent dat de schimmel terugkomt’, zegt Nijsten. Een kalknagel behandelen lees je hier.

 

 

Er zijn bedrijven en klinieken die beloven dat ze kalknagels effectief kunnen bestrijden met een laserbehandeling. Nijsten: ‘Het is slim bedacht: je verhit de nagel zodanig dat de schimmel het niet overleeft. Het leek een veelbelovende methode, maar het bleek toch niet goed te werken. Na verloop van tijd komt de schimmel meestal terug.’

 

Kalknagels worden vooral gezien als een cosmetisch probleem. Een verdikte nagel kan worden afgevijld of dunner worden gemaakt met ureum. Verkleuring kan worden verborgen met nagellak.

Nijsten schat dat 10 procent van de mensen last heeft van kalknagels. ‘Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het krijgt. Het komt vaker voor bij mensen die veel transpireren. Een grotere kans is er bijvoorbeeld ook voor mensen die lijden aan suikerziekte of problemen met de doorbloeding van de huid.’

 

Tips om kalknagels te voorkomen: na het douchen de voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen (schimmels gedijen in een vochtige omgeving), elke dag schone sokken aantrekken, goed ventilerende en niet te krappe schoenen dragen, slippers dragen in vochtige ruimten (zwembaden) waar veel mensen op blote voeten lopen.

https://www.protectair.eu/