BN ontwerp
Image default
Beauty en verzorging

Zou salicylzuur de heilige graal tegen acne kunnen zijn?

Acne vulgaris is de meest voorkomende huidziekte en een chronische ontstekingsaandoening van de pilosebaceous eenheden. Geschat wordt dat meer dan 80% van de mensen tussen 12 en 25 jaar last heeft van acne, waarmee het een van de meest voorkomende aandoeningen in deze leeftijdsgroep is. Volgens de statistieken heeft tot 90% van de mensen tussen 20 en 30 jaar last van acne.

Acne is niet alleen een esthetisch probleem, maar ook een ernstige medische aandoening die op lange termijn gevolgen kan hebben zoals littekens, blijvende roodheid en psychologische problemen zoals depressie, een laag gevoel van eigenwaarde en sociaal isolement. De belangrijkste etiopathogene factoren voor de ontwikkeling van acne zijn: genetische aanleg; hyperkeratose; kolonisatie met Propionibacterium acnes; talgproductie met folliculaire hyperproliferatie; en androgeenoverschot.

Deze factoren leiden tot de vorming van microcomedonen (de voorloper van inflammatoire en niet-inflammatoire puistjes). Bovendien is er een storing in het natuurlijke proces van afschilfering van de hoornlaag ten gevolge van een verstoring van het lipidenmetabolisme. Dit leidt tot retentie van huidcellen binnen het folliculaire epitheel, wat leidt tot irritatie door bacteriële metabolieten met verdere ontsteking, keratinocyt proliferatie, dilatatie van talgklieren, ruptuur van comedonen met lekkage in de haarschachten, gevolgd door ontsteking. 

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een natuurlijk voorkomend beta hydroxy zuur (BHA) dat chemisch verwant is aan een aantal andere van planten afgeleide verbindingen, waaronder de meer bekende hydroxyzuren die in veel fruit en groenten voorkomen. Salicylzuur is het belangrijkste actieve bestanddeel van aspirine, met hetzelfde werkingsmechanisme als in de topische geneesmiddelen tegen acne. Salicylzuur is effectief gebleken tegen een aantal huidproblemen, waaronder acne, psoriasis, hyperkeratose en eczeem. Het verhoogt de snelheid van de huidafschilfering en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Salicylzuur bij de behandeling van acne: Werkingsmechanisme

Salicylzuur werkt als een keratolyticum, wat betekent dat het de corneocyten doet vervellen. Het heeft ook een ontstekingsremmend effect, waardoor de vorming van nieuwe microcomedonen wordt voorkomen. Bovendien heeft salicylzuur een sterke affiniteit met talgklieren en haarfollikels, waardoor het een doeltreffende keuze is voor de behandeling van acne, maar ook van andere aandoeningen zoals hyperkeratose en erythrasma. Het vermindert de talgproductie, de grootte en de frequentie van de poriën en voorkomt zo de kolonisatie van bacteriën.https://www.dr-jetskeultee.nl/