BN ontwerp
Image default
Woning en Tuin

Dakisolatie, van cruciaal belang in elke woning

Ben je van plan om je huis te isoleren? Dan wordt het door experten zeer vaak aangeraden om in eerste instantie even het vizier te richten op het dak van je huis. Dat is het gevolg van verschillende redenen. Om te beginnen geldt voor het dak van je woning natuurlijk dat ze een behoorlijke oppervlakte in beslag neemt. Dat is evenwel niet alles. Daarnaast weten we van warme lucht immers dat ze over een stijgende werking beschikt. Het gevolg daarvan is dat ze veelal voornamelijk via het dak van de woning het huis verlaat. Deze isoleren kan er dan ook in de praktijk absoluut zeker voor zorgen dat je huis een behoorlijk stuk energiezuiniger wordt. Wil jij meer ontdekken over dakisolatie? Dan raden we je aan om nog verder de informatie hier op deze pagina door te lezen.

Hoe kan je jouw dak van isolatie voorzien?

Het plaatsen dakisolatie kan in de praktijk op meerdere manieren gebeuren. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen het voorzien van dakisolatie aan de binnenkant en aan de buitenkant. Het langs binnen isoleren van het dak is altijd financieel het voordeligst. Dit gezegd hebbende kiezen veel mensen niet voor deze mogelijkheid omdat ze op die manier in hun woning moeten inleveren op vlak van hoogte. Dat vinden veel mensen best een vervelende vaststelling. Dit gezegd hebbende moet het gezegd dat op deze manier je dak isoleren zeker en vast moet worden overwogen. 

Voor het isoleren van het dak van je woning kan je een keuze maken uit een aantal verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden. Hierbij kan er dan worden gedacht aan bijvoorbeeld de verschillende wolsoorten die op de markt zijn terug te vinden, maar ook bijvoorbeeld PUR is een materiaal dat er bekend om staat uitstekend een dak te kunnen isoleren. Voor welke van deze verschillende materialen jij finaal gaat kiezen is uiteraard aan jou om te bepalen. 

Wat wanneer je de zolder niet echt gebruikt?

Bovenstaande heeft al duidelijk gemaakt dat dakisolatie op verschillende manieren kan worden toegepast. Wanneer je de zolder van je woning niet gebruikt als leefruimte zal je bovendien ook nog eens kunnen vaststellen dat het een mogelijkheid is om ervoor te kiezen om je zoldervloer te isoleren. Dat kan interessant zijn omdat dit vrij eenvoudig kan gebeuren terwijl het effect hetzelfde is als andere vormen van dakisolatie. Let wel, is de zolder bij jou meer dan uitsluitend een opslagruimte voor oude spullen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de zoldervloer isoleren niet echt interessant is. De temperatuur kan in de ruimte immers meer dan behoorlijk schommelen.

Is dakisolatie nu eigenlijk echt zo belangrijk?

Het antwoord op bovenstaande vraag kunnen we eigenlijk zeer kort en krachtig houden, absoluut! Doordat warme lucht over een stijgende werking beschikt is het van belang om er rekening mee te houden dat een significante hoeveelheid van deze warmte via het dak van de woning verloren gaat. Het toepassen van dakisolatie zorgt ervoor dat de warme lucht die wil ontsnappen een halt wordt toegeroepen wat als gevolg heeft dat er een zeer aantrekkelijke besparing op de energiefactuur kan worden gerealiseerd. Dit zal voor veel mensen als muziek in de oren klinken.