BN ontwerp
Image default
Mode en Kleding

De wereld verbeteren door te kiezen voor ethische mode

Ethische mode (soms ook slow fashion of duurzame kleding genoemd) is een manier om kleding te produceren en te kopen (of niet te kopen) waarbij rekening wordt gehouden met milieu- en andere sociale overwegingen. Deze aandachtspunten kunnen variëren van de eerlijke behandeling van arbeiders tot het gebruik van biologisch katoen.

Voor consumenten betekent ethische mode ook dat ze minder kledingstukken van betere kwaliteit kopen, die langer meegaan.

5 belangrijke aspecten van ethische modemerken

  • Eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden voor iedereen die in een toeleveringsketen werkt.
  • Van degenen die de grondstoffen produceren (zoals boeren die katoen verbouwen) tot de arbeiders die een kledingstuk in elkaar naaien, alle arbeiders moeten een leefbaar loon krijgen.
  • Transparantie en traceerbaarheid over leveranciers en productieprocessen is een belangrijke indicator van een ethisch modemerk.
  • Ethische modebedrijven denken na over hun impact op het milieu en gebruiken duurzame stoffen (zoals biologisch katoen) en minder vervuilende productieprocessen, zoals het gebruik van natuurlijke kleurstoffen op plantaardige basis.
  • Ethische modemerken gebruiken vaak geen dierlijke producten zoals leer, wol of zijde.
  • In veel gevallen produceren ze kleding die lang meegaat, bieden ze een reparatieservice of kleding die je kunt leasen.

Ethische mode is een alternatief voor fast fashion. Bij fast fashion heeft de consument weinig of geen zicht op hoe de kleding wordt gemaakt en welke impact de productie heeft op arbeiders en het milieu.

Deze gevolgen zijn vaak verwoestend voor de mensen die de kleding maken, hun gemeenschappen en hun lokale omgeving. Fast fashion is er ook op gericht dat consumenten steeds meer kleding kopen, waarbij merken steeds meer nieuwe collecties en trends uitbrengen, soms wel dagelijks of wekelijks, om een grotere consumptie aan te moedigen.

Duurzame mode heeft het potentieel om een positieve impact te hebben in de strijd tegen klimaatverandering en de ecologische crisis. Duurzame mode is belangrijk voor het verminderen van de hoeveelheid water, chemicaliën, energieverbruik en het buitensporig weggooien van oude kleding op stortplaatsen.