BN ontwerp
Image default
Woning en Tuin

Gemakkelijk zelf een LVT-vloer leggen

Luxe vinyltegels zijn veelzijdig, comfortabel en betaalbaar, maar vooral ook makkelijk om zelf te installeren. Je hebt hiervoor geen lijm of timmer talenten nodig en je hoeft zelfs je meubels niet uit de kamer te verwijderen. Zonder veel gereedschap of ervaring ben je in twee stappen klaar. Geen wonder dat LVT-vloeren zo populair zijn geworden.

Stap 1: de onderlaag voorbereiden

Voordat je begint met het aanleggen van je LVT-vloer, wil je eerst dat de ondergrond in orde is. Zorg dus voor een vlakke, schone en droge basisvloer. Zo ziet jouw vinylvloer er mooier uit en gaat hij langer mee. In de meeste gevallen wil je een ondervloer gebruiken. Je kunt een speciale ondervloer voor vinyl kopen, of je kunt voor vinyltegels zoals rigide LVT kiezen, die direct op de meeste bestaande ondervloeren kan worden geïnstalleerd. Zachte of bijzonder flexibele vloersoorten, zoals tapijt en oud vinyl, zijn niet geschikt als ondervloer. Leg je jouw LVT-vloer op stenen tegels, egaliseer het steen dan eerst, zodat je alsnog een vlakke ondergrond hebt. Hiervoor kun je een egaliseermiddel gebruiken.

Stap 2: de vloer in elkaar zetten

Het is verstandig om de vloertegels eerst te laten wennen aan de kamertemperatuur voordat je begint met werken. Haal deze dus uit de verpakking en laat ze minimaal 24 uur in de betreffende ruimte liggen. Daarna kun je de vloer in elkaar zetten. De meeste LVT-vloeren hebben een kliksysteem, waardoor je de tegels snel en moeiteloos in elkaar kunt klikken. Hier heb je geen of weinig gereedschap voor nodig: in veel gevallen zijn jouw handen genoeg. Bij sommige andere kliksystemen tik je met een rubberen hamer de vinyltegels naar beneden. Niet zo lastig dus!