BN ontwerp
Image default
Auto's en Motoren

Is een omvormer mogelijk in uw auto?

Een telefoon opladen in de auto of wellicht een klein koelkastje aansluiten? Hiervoor heeft u toch echt meer stroom nodig dan 12V. Hier is wel een oplossing voor. Namelijk een 12v 220v auto omvormer. Deze kunt u inpluggen in uw sigarettenaansteker waardoor het mogelijk is gebruik te maken van wisselstroom. Sommige auto’s beschikken zelf al over zo’n aansluiting maar als dit niet zo is kunt u altijd later een omvormer aansluiten. Wat daarvoor de regels zijn leest u hieronder.

De begrippen 12V omvormer en 220 / 230V omvormer worden trouwens door elkaar gebruikt. Dit omdat we over dezelfde omvormer praten. .

Welke omvormer

Nu weet u echter nog steeds niet welke auto het best geschikt is voor uw auto. Dit hangt namelijk af van het maximaal aantal vermogen dat de omvormer kan leveren. Dit vermogen kan worden berekent door de maximale hoeveelheid stroom die de 12V aansluiting van uw auto trekt. Hoeveel dit is staat meestal in een van de documenten die bij uw auto worden geleverd. Mocht u dit niet meer in bezit hebben dan kunt u het ook altijd op internet vinden of de garage even bellen.

Rekenvoorbeeld: Levert de aansluiting maximaal 10 Ampère stroom, dan ligt het maximale vermogen van uw 12V auto omvormer op 12V x 10A = 120 Watt.

Zuivere sinus of gemodificeerde sinus

Er zijn twee typen omvormers naar 220V. De gemodificeerde variant is een stuk goedkoper maar werkt niet met alle apparaten.

Een veiligere maar duurdere oplossing is een zuivere sinus omvormer. Deze zorgt nauwelijks voor complicaties.

Maximaal aantal vermogen

Mocht uw auto dus net als in het rekenvoorbeeld maar 10A kunnen leveren dan heeft u weinig aan een 12V omvormer . Deze kan namelijk maar maximaal een vermogen van 120 Watt opleveren. Als u dan apparaten van 230V aansluit zal de zekering eruit gaan of zelfs doorbranden. Veel van de auto’s beschikken over een 15A stroomopname. Daarom is het slim om een omvormer auto te kopen met een maximaal vermogen van 180 Watt.

https://123waldo.nl/blog/post/installeer-spanning-omvormer