BN ontwerp
Image default
Aanbiedingen

Is investeren in goud goed voor jouw beleggingsportefeuille?

Als het gaat om beleggen, is goud een term die vaak glans geeft aan gesprekken over portefeuilles. Het is niet alleen een metaal met een rijke geschiedenis, maar ook een populaire investeringsoptie. Maar is goud de juiste keuze voor jou? In deze blog gaan we dieper in op de wereld van goud als investering. Wat zijn de risico’s en voordelen ervan? En hoe verhoudt het zich tot andere activaklassen? Ben je benieuwd hoe dit werkt? Lees dan snel verder!

Waarom investeerders houden van goud

Investeerders vinden goud een goede investeringsbron. Waarom dat zo is? Hier zijn enkele redenen:

  • Veiligheid in onzekere tijden: een van de grootste voordelen van goud is dat vaak wordt gezien als een ‘veilige haven’ tijdens economische onzekerheid. Wanneer aandelenmarkten instabiel zijn, lijkt goud nog altijd een stabiele investering,

  • Bescherming tegen inflatie: historisch gezien heeft goud de neiging om zijn waarde te behouden, zelfs als de koopkracht van de valuta afneemt. Dit maakt het een goede hedge tegen inflatie.

  • Diversificatie: door goud aan jouw portefeuille toe te voegen, spreidt je het risico. Goud heeft vaak een lage correlatie met andere activa zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat het anders presteert onder verschillende marktomstandigheden. 

Let op de risico’s

Er zitten nog altijd risico’s aan het beleggen. Ook als het gaat om een ‘veilige haven’ zoals goud:

  • Volatiliteit: hoewel goud als relatief veilig wordt beschouwd, kan de prijs ervan behoorlijk fluctueren op korte termijn. Dit wordt beinvloedt door verschillende factoren. Denk aan economische gebeurtenissen, monetaire beleidswijzigingen en marktspeculatie. 

  • Geen dividend: in tegenstelling tot aandelen, betaalt goud geen dividend. Je winst hangt dus volledig af van prijsstijgingen. Dit betekent dat als de goudprijs niet stijgt, je geen direct rendement op je investering krijgt. 

  • Opslag en verzekering: fysiek goud vereist veilige opslag en verzekering, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit is iets om rekening mee te houden, vooral als je van plan bent om aanzienlijke hoeveelheden te kopen. 

Hoe past goud in jouw portefeuille?

De sleutel tot het investeren in goud is moderatie. Het is verstandig om goud als een onderdeel van een gediversifieerde portefeuille te zien, en niet als een stand-alone investering. Financiële experts adviseren vaak om een klein percentage (bijvoorbeeld 5-10%) van je portefeuille in goud te investeren. 

Dus, goud inkoop kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw beleggingsportefeuille. Vooral als middel om risico’s te spreiden en als bescherming tegen inflatie. Echter, net als bij elke investering, is het belangrijk om de risico’s af te wegen en ervoor te zorgen dat je goed investeert. Overweeg anders om advies te vragen bij Feddema.nl van een echte goud expert. Ze staan klaar voor al je vragen!