BN ontwerp
Image default
Dienstverlening

Wat doet een werktuigbouwkundige nu echt?

Een baan in de werktuigbouwkunde klinkt natuurlijk hartstikke interessant. Het is een beroep met een hoge baangarantie er zijn altijd voldoende vacatures werktuigbouwkunde te vinden. Werktuigbouwkundigen doen onderzoek, designen, ontwikkelen, maken en testen machines en technische installaties.

Takenpakket

Taken van een werktuigbouwkundige omvatten meestal het volgende. Het analyseren van problemen om te zien hoe technische installaties bepaalde problemen kunnen verhelpen. Het maken van prototypes en designs. Analyseren en controleren of bepaalde technische installaties naar behoren werken. Ook houden ze zicht op de productieprocessen van deze technische installaties. Als werktuigbouwkundige werk je vaak aan enorm grote projecten. 

Werk jij liever met je handen? Ook als werktuigbouwkundig monteur is er genoeg te doen. Jij verricht montagewerkzaamheden aan complexe technische installaties. Geen dag is voor jou hetzelfde, je werkt altijd bij een andere klant.

Hoe word je een werktuigbouwkundige?

Met een praktijkgerichte opleiding zoals MBO technicus werktuigbouwkunde kun jij aan de slag als werktuigbouwkundig monteur of servicemonteur. Tijdens zo’n opleiding leer je in zowel de theorie als de praktijk alles over machinebouw, technisch onderhoud en mechatronica. Alles wat je leert kun je direct toepassen in de praktijk.

Ook op HBO niveau kun je werktuigbouwkunde studeren, dit valt vaak onder de opleiding engineering. Er zijn verschillende hogescholen waar je deze opleiding kunt volgen. Een HBO opleiding engineering duurt 4 jaar. 

Naast het MBO en HBO, zijn er ook verschillende Universiteiten die een opleiding tot (mechanical) engineer aanbieden. In zo’n opleiding krijg je naast praktische vaardigheden ook de wetenschappelijke theorie van de werktuigbouwkunde.

Vacatures werktuigbouwkunde

Na zo’n opleiding werktuigbouwkunde wil je natuurlijk graag aan de slag. Gelukkig zijn er in dit vakgebied genoeg vacatures. Familiebedrijf Kuijpers is al 100 jaar actief in de techniek branche en is altijd op zoek naar nieuwe collega’s om het team te versterken. Ben jij werktuigbouwkundige en op zoek naar een nieuwe job? Check dan zeker even de vacaturepagina van Kuijpers.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-werktuigbouwkunde