BN ontwerp
Image default
Woning en Tuin

Wat is een tiny house?

Klein, kleiner, Tiny House: Een Tiny House is een minihuisje, vaak tussen de 10 en 50 vierkante meter groot. Het doel: weg met onnodige ballast!

De Tiny House Movement komt oorspronkelijk uit de VS. Daar staan Tiny Houses meestal op wielen. Omdat de juridische situatie in Nederland wat ingewikkelder is dan aan de overkant van de plas, staan Tiny Houses hier vaker stil en worden ze ook wel microhuisjes, minihuisjes of kleinste huisjes genoemd.

Zo heb je het niet zo moeilijk om een bouwvergunning te krijgen. Steeds meer mensen gebruiken Tiny Houses als gastenverblijf of studeerkamer.

Het plannen van een huisje
Natuurlijk is het altijd goed om een plan te hebben. Bij een Tiny House is planning echter cruciaal. In zo’n kleine ruimte heb je de meest efficiënte oplossingen nodig – ongeacht of je permanent in het minihuis woont of er je vakanties en weekends doorbrengt.

Voordat je materialen, een geprefabriceerd Tiny House bouwpakket of een kant en klaar Tiny House koopt, stel jezelf dan de volgende vragen:

Wat is bijzonder belangrijk voor je? Heb je bijvoorbeeld een volledig uitgeruste keuken nodig of is het belangrijk dat je rechtop in het hok kunt staan?
Welke huishoudelijke artikelen heb je nodig? Wat heb je nodig voor je hobby’s en hoeveel ruimte nemen ze in?
Waar kun je zonder?

Als je deze vragen hebt beantwoord, kun je beginnen met plannen. Laat het plan een week liggen – past het nog bij je? Een 3D model maakt het Tiny House plan duidelijker voor je. Hiervoor is veel software op de markt.

Je kunt op internet ook veel Tiny House ontwerpen of plattegronden vinden.