BN ontwerp
Image default
Bedrijven

Werkplekinstructiekaart maken: Tips en tricks!

Als je van plan bent om een werkplekinstructiekaart te maken, moet je als eerst weten waarom je een werkinstructiekaart gaat maken. Weet je bijvoorbeeld wel wat het doel is van zo’n kaart maken? Het doel van een werkinstructiekaart is het geven van specifieke informatie over alle gevaarlijke stoffen binnen een werkplek. Voorbeelden van hoe je een kaart kunt maken vind je makkelijk op het internet. Bepaalde zaken dienen wel altijd op de kaart te worden vermeld. Deze zaken zijn de EHBO-maatregels, mogelijke gevaren, producteigenschappen, verwerking van afval, en veiligheidsvoorschriften. Je kunt zo een veilige werkplek creëren door alle informatie op één plek te noteren.

Wat staat er in een werkplekinstructiekaart?

Met een werkplekinstructiekaart zou je voorzien moeten zijn van alle nodige informatie binnen een specifieke werkplek. Deze informatie brengt iedereen op de hoogte van met welke stoffen er gewerkt wordt en hoe er gehandeld moet worden bij gevaarlijke situaties. Het is namelijk van belang dat als er een calamiteit plaatsvindt, al het personeel weet wat er moet worden gedaan. Het kan heel gevaarlijk zijn voor het bedrijf en de omliggende omgeving om gevaarlijke/ giftige stoffen in te ademen. Enkele stoffen kunnen zich kilometers ver verspreiden wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

 

Werkinstructiekaart visueel maken

Een goede tip is ervoor zorgen dat de werkinstructiekaart aantrekkelijk is om te lezen en daarbij ook duidelijke taal bevat. Mensen zijn visueel ingesteld en onthouden daardoor een afbeelding sneller dan tekst, houd hier rekening mee als je een werkplekinstructiekaart gaat maken.

https://www.devibfabriek.nl/werkplekinstructiekaart/