BN ontwerp
Image default
Woning en Tuin

Zelf houten vloer egaliseren

Veel mensen schakelen de hulp van een vloerafwerkingsbedrijf in wanneer ze een nieuwe vloer willen leggen, maar je kunt natuurlijk zelf ook een houten vloer egaliseren. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? In deze blog lees je meer over hoe je een houten vloer moet egaliseren.

 

Voorbereiding houten vloer egaliseren

Eerst controleer je of de ondervloer loszittende delen bevat, deze moeten dan eerst verwijderd worden. Ook maak je de vloer volledig vet- en stofvrij. Je kunt een primer gebruiken om de ondergrond voor te behandelen zodat het egalisatiecement goed kan hechten. Om ervoor te zorgen dat de egalisatie niet verder loopt dat je zou willen, kun je de uitsparing afdichten met kit of tape.

 

Houten ondergrond voorbereiden

Alle loszittende delen moeten aan de onderste balkenlaag vastzitten. Er kan ook een lage spaanplaat worden gebruikt ter versteviging. Wil je de vloer egaliseren in een vochtige ruimte zoals de badkamer of het toilet dan kun je het best een folie gebruiken met bewapeningsnet. Het hout mag alleen niet worden ingesloten tussen de 2 folies, zo kan het vocht niet weg waardoor het hout kan gaan rotten.

 

Egalisatie aanmaken

Je kunt de egalisatie makkelijk aanmaken door de voorschriften op de verpakking te volgen. Met een kuip en een mixer kan de egalisatie gemengd worden. Blijf tijdens het mixen de juiste hoeveelheid water toevoegen tot het mengel klontvrij is. TIP! Maak niet meer egalisatie aan dan je in de volgende 15 minuten kunt verwerken. Werk daarom met z’n tweeën, zo kan de een het mengsel maken en de ander de vloer egaliseren.

 

Egalisatie aanbrengen

Als het mengsel geen klonten meer bevat kun je het aanbrengen om de ondergrond. Het is belangrijk dit in gelijk banen te doen. Kleine foutjes zijn goed zichtbaar, daarom wordt toch aangeraden een vloerafwerkingsbedrijf in te schakelen om een houten vloer te egaliseren.

https://www.egaliseer.nl/egaliseren-houtenvloer/