BN ontwerp
Image default
Dienstverlening

Belangrijke kenmerken van goede LED-verlichting voor sportvelden

Bent u op zoek naar informatie over LED-verlichting voor sportvelden of het terrein van uw sportvereniging? We zullen de belangrijkste kenmerken van goede LED-verlichting bespreken, evenals de mogelijkheid voor sportverenigingen in Nederland om subsidie te krijgen voor sportveldverlichting. Daarnaast zullen we ook de voordelen van LED terreinverlichting en de geschiktheid van DALI lichtsturing voor sportveldverlichting en terreinverlichting behandelen. LED-verlichting biedt tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, kostenbesparing, duurzaamheid en kwaliteit van verlichting.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van goede LED-verlichting voor voetbalvelden?

De belangrijkste kenmerken van goede LED-verlichting voor voetbalvelden zijn:

 1. Hoge lichtopbrengst: De LED-lampen voor sportveldverlichting padel, voetbal of tennis moeten voldoende licht leveren om het hele veld goed te verlichten, met een minimale verlichtingssterkte van 200 lux voor trainingsvelden en 500 lux voor wedstrijdvelden.

 2. Gelijkmatige lichtverdeling: De LED-lampen moeten zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het licht over het hele veld, om donkere en lichte plekken te voorkomen en verblinding voor de spelers te verminderen.

 3. Kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van de LED-lampen voor sportveldverlichting padel moet tussen de 4000K en 6000K liggen, voor een helder en natuurlijk licht dat zorgt voor een goede kleurweergave van de bal en de spelers.

 4. Dimbaarheid: De LED-lampen moeten dimbaar zijn, zodat de verlichting kan worden aangepast aan de verschillende behoeften van trainingen en wedstrijden.

 5. Energiezuinigheid: LED-lampen verbruiken tot 50% minder energie dan traditionele lampen, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde belasting van het milieu.

 6. Lange levensduur: LED-lampen hebben een veel langere levensduur dan traditionele lampen, waardoor er minder onderhoud en vervanging nodig is.

Een sportvereniging in Nederland kan subsidie krijgen voor sportveldverlichting padel via de BOSA-subsidie (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties). Deze subsidie kan worden gebruikt voor de aanschaf en installatie van LED-verlichting op sportvelden. Om in aanmerking te komen voor de BOSA-subsidie moet de sportvereniging voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een openbaar karakter van de sportaccommodatie en maatschappelijke meerwaarde. De sportaccommodatie moet eigendom zijn van de gemeente of de sportvereniging. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de sportaccommodatie en het aantal gebruikers. Het is belangrijk om te weten dat de BOSA-subsidie alleen beschikbaar is voor rechtsvormen die niet btw-plichtig zijn, zoals stichtingen, verenigingen en coöperaties.

Verlichting van de overige ruime bij uw sportvereniging

Het verlichten van de overige ruimtes, zoals de parkeerplaats noemen we LED terreinverlichting. Onbewust branden de armaturen flink wat uren per dag. LED biedt daarom zeer veel voordelen voor uw vereniging:

 1. Energie-efficiëntie: LED-terreinverlichting verbruikt veel minder energie dan traditionele verlichting, waardoor u kunt besparen op uw energiekosten.
 2. Lange levensduur: LED-lampen voor terreinverlichting gaan veel langer mee dan traditionele lampen, wat resulteert in lagere onderhouds- en vervangingskosten.
 3. Milieuvriendelijk: LED-terreinverlichting bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat de impact op het milieu vermindert.
 4. Hoge kwaliteit verlichting: LED-lampen voor terreinverlichting produceren helder en kwalitatief hoogwaardig licht, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid en veiligheid op uw terrein.
 5. Flexibiliteit: LED-terreinverlichting is verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en lichtsterktes, waardoor u de verlichting kunt aanpassen aan uw specifieke behoeften.
 6. Directe verlichting: LED-lampen voor terreinverlichting hebben geen opwarmtijd nodig, ze geven direct volledige lichtopbrengst zodra ze worden ingeschakeld.
 7. Duurzaamheid: LED-lampen voor terreinverlichting zijn bestand tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor buitentoepassingen zoals terreinverlichting. Kortom, LED terreinverlichting biedt tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, kostenbesparing, duurzaamheid en kwaliteit van verlichting.

Is DALI lichtsturing geschikt voor sporveldverlichting of terreinverlichting?

Ja, DALI lichtsturing is zeker geschikt voor sporveldverlichting of terreinverlichting. DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een gestandaardiseerd protocol dat wordt gebruikt voor het regelen en dimmen van verlichtingssystemen. Het biedt flexibiliteit en precisie bij het aanpassen van de lichtniveaus, waardoor het ideaal is voor sportvelden of terreinen waar verschillende lichtinstellingen vereist zijn.
Met DALI lichtsturing kunnen sportfaciliteiten en terreinen de verlichting nauwkeurig afstemmen op verschillende activiteiten en omstandigheden. Of het nu gaat om het verhogen van de lichtintensiteit voor een sportwedstrijd of het dimmen van de verlichting tijdens niet-gebruiksuren om energie te besparen, DALI maakt het mogelijk.
Bovendien maakt DALI lichtsturing het ook gemakkelijk om verlichtingsniveaus te monitoren en te beheren op afstand, waardoor het onderhoud en de controle van het verlichtingssysteem efficiënter wordt. Kortom, DALI lichtsturing is een betrouwbare en flexibele oplossing voor het regelen van verlichting op sportvelden en terreinen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Wij maken voor een gratis lichtplan op maat. 

https://www.leddesignholland.nl/