BN ontwerp
Image default
Dienstverlening

Moderne glazen Grafzerk voor je dochter

Grafmonument voor je dochter

Hoe kies je een grafzerk van glas voor je dochter als je nog kapot bent van het verdriet? Als niets goed genoeg kan zijn voor haar? Lees hoe Memorabel afscheidsmonumenten samen met de ouders van Saskia een bijzonder grafmonument ontwikkelde. De nabestaanden moeten in onze visie altijd nauw betrokken worden bij het ontwerp én de uitvoering van de grafsteen voor hun dierbare. Ook bij de uitvoering en het plaatsen op de begraafplaats moeten ze kunnen helpen of aanwezig zijn.

Overleden

Het leven van Saskia, een knappe en bijzondere jonge vrouw met een passie voor haar werk kende een tragisch einde.  Al tijdens haar zwangerschap bleek dat Saskia een ernstige ziekte te hebben. Tal  van chemo’s mochten niet baten en Saskia werd steeds ernstiger ziek. Tot het allerlaatste bleef ze werken. 

Uiteindelijk is Saskia thuis bij haar ouders gestorven. Vanwege haar jonge dochtertje was het extra moeilijk voor Saskia om de dood te accepteren en afscheid te nemen. Ook het praten over haar naderende dood was moeilijk. De regel “Neem mij bij de hand” heeft ze wel goedgekeurd om te gebruiken. Ook de foto heeft ze zelf gekozen als omslag van de rouwkaart.

De eenvoudige uitvaart was indrukwekkend en werd voor een groot deel  door de familie zelf verzorgd.

Dankzij de hulp en de inbreng van de familie heeft dit tot een prachtig en passend grafmonument geleid. Kleurrijk en bijzonder. Een glazen grafsteen waarvan er geen tweede bestaat. 

Kennismaking met de nabestaanden

Tijdens de eerste ontmoeting met Anna & Thomas vertelden ze volop over Saskia.  Al snel werd duidelijk dat Saskia een bijzondere persoonlijkheid was geweest. Standvastig en met veel doorzettingsvermogen. Haar dochtertje en haar werk betekenden de wereld voor haar. Ze genoot van water en strand.

Dat Saskia zo ernstig ziek werd en maar door bleef gaan op een manier dat anderen nauwelijks merkten dat ze ziek was is onvoorstelbaar.

Onvoorstelbaar was ook dat ze zou sterven en haar dochtertje van 2,5 jaar moest achterlaten. De nachtmerrie van iedere ouder was werkelijkheid geworden; het gemis en de pijn ondragelijk. 

Graf: Ontwerp en ideeën

Met alle indrukken, verhalen en beelden in mijn hoofd begon ik met het maken van een aantal ontwerpen. 

Samen kwamen we tot deze suggesties:

> Roos – haar dochtertje was haar alles – handafdrukken van Roos

> Vogel – symbool voor vrijheid, reizen levenslust

> Strand – iets waar ze erg van hield. – rouwkaart en afscheidskaart

> Eigen handschrift

> Dun RVS kader

> Geborsteld (en niet gepolijst) RVS

> Glasplaat met afdruk strand of waterpatroon

> Schelpen

> Beplanting liever niet (ivm later)

> Tekstregel 

Al deze suggesties wilde ik op de een of andere manier in het gedenkteken laten terugkomen.

Om het waterpatroon in het glas te krijgen wilde ik een natuurgetrouwe structuur gebruiken als basis.

Een RVS vogel ‘vliegt weg’ vanaf de glazen grafzerk met de structuur van water. De afdrukken van de handjes van Roos zijn in de glazen grafsteen verwerkt.

Op het kerkhof

Op een schrale decemberdag plaatsen we samen met familie de glazen grafsteen op de plaatselijke begraafplaats. De hulp van de familie en nabestaanden kwam als geroepen. Iedereen was heel druk rond het graf bezig. Op een gegeven moment was het werk echter geplaatst en viel er eigenlijk niks meer te doen. Dat is altijd weer een emotioneel moment. Dat waar we samen maanden naar toe gewerkt hebben is dan ineens echt af en klaar. 

 We ruimden op en na afloop dronken we koffie bij Anna en Thomas thuis. Een intensief proces was afgerond.  

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden unieke en persoonlijke grafmonumenten, grafstenen en grafzerken. De materialen die we gebruiken zijn vooral RVS, glas en cortenstaal. Alle grafmonumenten van Memorabel zijn eenmalig, uniek en worde in Nederland gemaakt dor vakmensen. Tijdens de uitvoering van het monument worden nabestaanden uitgenodigd om te komen kijken. Ook het plaatsen van het gedenkteken op het graf op de begraafplaats doen we gezamenlijk. Bij voorkeur laat ik de nabestaanden het gedenkteken zelf naar het graf dragen.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Jeroen Stok 
Memorabel Afscheidsmonumenten 
Moezelstraat 72 
8226 LB Lelystad 
www.memorabel.nl/
info@memorabel.nl  06-49 351 338

 

 

 

#grafsteen, #graf, #grafzerk, #begraafplaats, #kerkhof, #uitvaart

 

https://www.memorabel.nl/