BN ontwerp
Image default
Bedrijven

De geschikte kraan voor uw werkplaats

Als u een werkplaats heeft waar u zware machines of materialen moet tillen, dan kan een kraan voor u een uitkomst bieden. Door een kraan in uw werkplaats te installeren wordt het verplaatsen van zware objecten een stuk makkelijker. Dit komt niet alleen ten goede van uw tijd, maar ook voor uw eigen lichaam. Hoe minder zware objecten u tilt hoe beter. Het kan dat u interesse heeft in een kraan voor uw werkplaats. Maar welke moet u nu aanschaffen? Wij zullen daarom voor u twee verschillende kranen bespreken, de kolomzwenkkraan en de bovenloopkraan. Zo wordt de keuze voor u wellicht iets makkelijker.

 

Kolomzwenkkraan

Het grootste voordeel van een kolomzwenkkraan is dat deze op iedere gewenste plek gemonteerd kan worden. Ze worden namelijk met bouten en ankers aan de vloer gemonteerd. De meeste kolomzwenkkranen hebben een zwenkbereik van 270 graden. Je kunt hiermee dus niet helemaal rond. Je kunt echter ook een kolomzwenkkraan krijgen die een zwenkbereik heeft van 360 graden. Deze kan dus wel volledig om zijn as draaien. Meestal heeft een kolomzwenkkraan een laadvermogen van 30 tot wel 2000 kilogram. De uitlading is vaak 2 tot 7 meter. Een kolomzwenkkraan draait dus vanuit de geïnstalleerde plek door de werkplaats heen.

 

Bovenloopkraan

Een bovenloopkraan loopt, zoals de naam al zegt, boven langs de werkplaats. Er zijn twee verschillende bovenloopkranen te vinden. De enkelliger, hier hangt de takel onder de ligger. En een dubbelligger, hier rijdt de takel bovenop de ligger. De liggers kun je ook in drie verschillende soorten krijgen. De eerste soort is een profielligger, deze worden meestal toegepast van 12 tot 18 meter. De maximale hijscapaciteit is 12,5 ton. Dit is de goedkoopste ligger. Ten tweede bestaat er de kokerligger. Deze is bijna hetzelfde als een profielligger maar heeft iets meer mogelijkheden. Een profielligger is verkrijgbaar in standaardmaten terwijl de kokerligger op maat kan worden gemaakt. Dit is dan ook iets duurder. Tot slot is er nog de V-ligger. Deze is nauwkeuriger, sneller en heeft een langere levensduur. Dit is dan ook de duurste ligger van de drie. Je kunt deze als enkel en als dubbelligger krijgen. Een bovenloopkraan is dus alleen te gebruiken op de plekken waar deze langs het plafond bevestigd is.