BN ontwerp
Image default
Gezondheid

Een geneesmiddel tegen corona?

Al in het begin van de uitbraak sloegen we een beetje op hol, het inkopen van gezonde vitamines en supplementen. Inmiddels kunnen we onszelf allemaal laten vaccineren voor het corona virus, alleen niet iedereen wilt dit. Het geneesmiddel ivermectine schijnt een “wondermiddel” te zijn tegen corona, maar is dit ook wel echt zo?

Ivermectine corona

Ivermectine corona: de veel opgezochte woorden van de afgelopen maanden. Ivermectine is officieel een geneesmiddel tegen wormen en parasieten, het bestaat al sinds 1987. Het wordt normaliter gebruikt bij de behandeling van worminfecties en schurft en is makkelijk verkrijgbaar in de farmacie. Het wordt zelfs gebruikt in de diergeneeskunde voor onder andere paarden en koeien. Het anti-parasitaire middel zou een alternatief kunnen zijn op bijvoorbeeld het vaccin wanneer mensen deze niet willen nemen.

Onvoldoende bewijs

Hoewel de meningen onder het geneesmiddel verdeeld zijn blijkt uit onderzoek wel dat ivermectine het covid-19 virus kan blokkeren, zelfs preventief. Er zit wel een kanttekening aan want het werkt alleen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een hogere concentratie dan op dit moment is toegestaan voor bijvoorbeeld worminfecties. Helaas is er tot op heden dus nog niet genoeg onderzoek op de werking van ivermectine tegen corona. Hoewel het geneesmiddel meestal goed verdragen wordt, kunnen een aantal bijwerken toch sterk toenemen wanneer de dosis verhoogd wordt. Er is meer onderzoek nodig om het als middel te gebruiken tegen corona, zodra er genoeg wetenschappelijk bewijs is kan het worden ingezet. Zolang het niet officieel vaststaat als effectief, wordt het nog niet voorgeschreven.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/ivermectine/