BN ontwerp
Image default
Meubels

Opzoek naar een nieuw bed? Waar kan ik allemaal uit kiezen?

Bij verschillende leeftijden horen vaak ook verschillende bedden. Als baby lig je nog in een wieg, maar na een aantal jaar wordt die al ingeruild voor een kinderbed. Dit kinderbed wordt op zijn tijd vanzelf ook ingewisseld voor een ruimer bed. Gedurende je leven zal je steeds een groter bed in gebruik nemen, tot je de laatste fase hebt bereikt: het tweepersoonsbed. Bij het inrichten van een nieuwe kamer, of gewoon het kopen van een nieuw bed, kan je jezelf de vraag stellen welk type bed het beste bij jou past. Zou je dan toch nog een eenpersoonsbed nemen, wil je een stapje groter met de twijfelaar of wil je van de ruimte van een tweepersoonsbed genieten.

Een bescheiden eenpersoonsbed

Het grootste deel van je jeugd zal je op een eenpersoonsbed doorbrengen. Het eenpersoonsbed neemt in de meeste gevallen niet veel ruimte in, maar levert genoeg slaapcomfort en slaapplek. Bij het kiezen van een nieuw bed is het handig om jezelf af te vragen waar je waarde aan hecht. Lijkt het je bijvoorbeeld heel fijn om wat breder te kunnen liggen, of misschien met twee personen in een bed te kunnen slapen; dan is een eenpersoonsbed te klein. Omdat een eenpersoonsbed weinig ruimte in de kamer inneemt, blijft er meer plek over voor ander meubilair.

Een tussenweg met de twijfelaar

De twijfelaar typeert zich met de breedte van 120cm en soms ook 140cm. Zoals de naam het al verklapt, is het een bed waarbij je twijfelt tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed. De twijfelaar biedt de oplossing door qua maten er tussenin te zitten. Je geniet dan van beide voordelen van de andere bedden, namelijk de ligruimte van een tweepersoonsbed en de compactheid van een eenpersoonsbed. De twijfelaars zijn erg populair onder jongeren die een eenpersoonsbed te klein vinden, dus graag iets groters willen. Een tweepersoonsbed kan dan nog wat overdreven zijn, dus voor die periode kan een twijfelaar ideaal zijn.

De eindfase: het tweepersoonsbed

Het tweepersoonsbed is uiteraard populair onder de volwassenen. Wanneer je een partner hebt, slaap je daarmee samen in één bed. De breedte van een tweepersoonsbed zorgt ervoor dat er voor beide personen genoeg ruimte over is. Tegenwoordig zijn de bedden ook populairder onder de jongvolwassenen, omdat zij hebben doorgekregen wat een comfort het bed mee kan brengen. Het nadeel van een tweepersoonsbed is natuurlijk wel de ruimte die het inneemt. Het zijn geen bescheiden bedden meer die je ergens in een hoekje van de kamer kan zetten, dus dit is een belangrijk punt dat je moet meenemen bij de keuze van je bed.

De hoogslaper

Een hoogslaper is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een nieuw bed, maar het kan in sommige gevallen erg praktisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine kamers waar weinig ruimte is voor meubilair naast een bed. Een hoogslaper zorgt ervoor dat het bed geen ruimte inneemt. Zo kan je vaak nog een bureau regelrecht onder het bed plaatsen. Let bij het kiezen van een hoogslaper wel op de hoogte van het bed en op de hoogte van het plafond in je slaapkamer.

De halfhoogslaper

Halfhoogslaper bedden zijn eigenlijk het kleine broertje van de hoogslaper bedden. Normale bedden staan niet erg ver boven de grond, hoogslaper bedden staan niet erg ver van het plafond en de halfhoogslaper bedden staan er ongeveer tussenin. Een halfhoogslaper zorgt voor ruimte onder het bed voor opslag, maar een bureau zal zoals bijde hoogslaper niet passen. Het voordeel van een halfhoogslaper ten opzichte van een hoogslaper is de verticale ruimte die je tijdens het slapen over houdt. Bij een hoogslaper zal er geen ruimte zijn om op het bed te staan, maar bij de halfhoogslaper is dit wel mogelijk.