BN ontwerp
Image default
Zakelijk

Problemen met thuiswerken, wat kan je doen?

Door de coronacrisis zijn veel mensen verplicht thuis gaan werken. Nu is de verwachting dat ook na deze coronatijd meer mensen thuis zullen werken en minder dagen op kantoor aanwezig zullen zijn. Sommige bedrijven en werknemers hebben het positief ervaren, omdat de productiviteit sterk is gestegen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, veel mensen hebben veel problemen ondervonden bij het thuiswerken. Als je verder leest kan je lezen welke problemen dit zijn en wat je mogelijk kan doen om het thuiswerken wat aangenamer te maken.

Gezondheidsproblemen

Thuiswerken blijkt voor meer gezondheidsproblemen te zorgen bij werknemers. Vaak komt dit omdat er niet een thuiswerplek is ingericht. Mensen zitten over het algemeen aan de keukentafel met een laptop te werken op een eetkamerstoel. In eerste instantie dachten mensen dat deze coronatijd maar even zou duren en dat ze snel weer naar kantoor konden gaan. Echter blijkt het zo dat het langer was dan verwacht en in de toekomst wordt verwacht dat na de coronatijd niet iedereen elke dag meer op kantoor zal werken. Door de slechte thuiswerkplek krijgen mensen last van klachten aan de gezondheid, zoals nek, rug en schouderklachten. Wat wel een grappig feit is dat er minder ziekteverzuim is bij de bedrijven. Dit komt doordat mensen die zich niet lekker voelen als nog thuis gaan werken. De oplossing voor de gezondheidsproblemen zit in het inrichten van een goede werkplek. De werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek. Het is goed om een aparte kamer in te richten waar je een goed bureau, bureaustoel, toetsenbord en beeldscherm neerzet.

Afleiding

Een ander probleem van thuiswerken is de afleiding die men ervaart en dus het ontbreken van concentratie. De afleiding kan komen door kinderen die thuis zijn of een partner die ook thuiswerkt. Als je te veel afleiding hebt en geen concentratie kan dit ook de productiviteit in de weg zitten. Net als bij de gezondheidsproblemen besproken, is het hier ook van belang dat je een ruimte inricht als een soort van kantoor waar je rustig zonder afleiding kan werken.

Sociale interactie

Het grootste gemis bij het thuiswerken is volgens de mensen de collega’s. Collega’s maken het werk leuk of niet leuk in sommige gevallen. Mensen missen bij het thuiswerken de sociale interactie met de mensen. Dit kan zijn even een praatje maken bij het koffiezetapparaat of na het weekend even bij praten wat je hebt gedaan. Thuiswerken kan daarom ook als eenzaam worden ervaren. Nu zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om online contact te hebben met mensen. Een aanrader is echt om elke dag even, al is het maar 5 minuten, met een collega te (video) bellen. Elk contact dat je op een dag hebt, helpt je ook om gemotiveerd te blijven met je werkzaamheden.  

Werk-privé balans

Ook blijkt de werk-privé balans slecht te zijn bij het thuiswerken. Je komt uit je bed, kleed je om en gaat aan het werk. Je hebt geen reistijd meer en je bent direct aan het werk. Dat klinkt allemaal goed en dat is het ook. Wel blijkt dat mensen die thuiswerken vaak overwerken en het lastig vinden om vrije tijd te pakken. Als je bijvoorbeeld de hele dag aan de keukentafel hebt gewerkt en nu zit je er opeens zonder werk, dat blijkt lastig te zijn. Hierbij is een eigen kantoor inrichten ook handig. Zo kan je net als op kantoor de deur sluiten en genieten van je vrije tijd.