BN ontwerp
Image default
Huishoudelijk

Waar gebruik je noppenfolie voor?

Noppenfolie als inpakmateriaal

Het meest bekende doel van noppenfolie is het inpakken van spullen. Voor verhuizingen wordt het gebruikt om meubels te beschermen tegen krassen en stoten. De bellen op de noppenfolie zorgen voor een extra beschermlaag. Maar ook voor het inpakken van pakketjes is noppenfolie één van de meest bekende inpakmaterialen, samen met karton en piepschuim. Voordeel van noppenfolie is dat het minder plek inneemt dat piepschuim en flexibel genoeg is om voor onregelmatig gevormde producten te worden gebruikt.

Isoleren met noppenfolie

Noppenfolie bestaat uit twee lagen folie. Een van deze lagen bestaat uit de noppen die gevuld zijn met lucht en de andere laag wordt er overheen aangebracht om de lucht in de noppen op te sluiten. Zo krijg je een laag met stilstaande lucht. En stilstaande lucht is één van de beste isolators die er bestaat! Daarom hebben we bijvoorbeeld ook spouwmuren in onze huizen. Twee muren met daartussen een laag stilstaande lucht.

Zo werkt isolatie met noppenfolie

Noppenfolie werkt min of meer op dezelfde manier. De laag stilstaande lucht geleidt warmte erg slecht waardoor het binnen wordt gehouden. Tegelijkertijd stoot het vocht af en daarom wordt noppenfolie vaak gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte. Dit voorkomt dat kou vanuit de grond door de vloer van je woning heen kan dringen. Ook op zolder wordt noppenfolie vaak gebruikt. Het is dan wel aan te raden om te kiezen voor noppenfolie met bijvoorbeeld een aluminium laag die de warmte extra afstoot. Of een laag met schuim zodat je isolatielaag wat dikker wordt.

Knutselen met noppenfolie

Vind je het ook zo zonde dat je bij een pakketje dat bezorgd wordt altijd zoveel verpakkingsmateriaal overhoudt? De noppenfolie kun je een geweldig tweede leven geven als knutselmateriaal. Online zijn talloze voorbeelden te vinden van knutselprojecten die je kunt maken met noppenfolie. Van schilderen tot knip- en plakwerk en zelfs voetverven! En ben je niet zo creatief of heb je geen zin om te knutselen? Dan kun je ook gewoon de bubbeltjes knappen met je vingers. Lekker ontspannend!