BN ontwerp
Image default
Financieel

Wat is een sommatie precies?

Als u zaken doet, krijgt u zeker te maken met onbetaalde facturen van klanten. Het kan voorkomen dat mensen niet omkijken naar hun verplichtingen en deze dus ook niet nakomen. Wanneer dit gebeurt moeten ze als eerst gewaarschuwd worden. Deze waarschuwing is een sommatie. Een sommatie staat ook wel beter bekent als een aanmaning, het is eigenlijk precies hetzelfde. Doorgaans wordt de laatste aanmaning vaak een sommatie genoemd. In deze reminders worden wanbetalers eraan herinnert dat ze nog schulden hebben die moeten worden terugbetaald. En wanneer ze niet snel terugbetalen de kosten alleen maar hoger worden door boetes.

Wanneer moet een sommatie verzonden worden?

Als klanten na meerdere herinnering nog hebben geweigerd te betalen, dan kun je een sommatiebrief verzenden. Houd wel in je achterhoofd dat wanneer een sommatiebrief gestuurd wordt, dit ervoor zorgt dat de relatie met een bestaande klant beschadigd wordt. Je gaat namelijk over op een juridisch proces, wat niet niets is. Houd dit is je achterhoofd als je van plan bent een sommatie te sturen. Voor je naar de rechter stapt moet de klant wel de tijd krijgen alsnog het openstaande bedrag te betalen.

 

Verzenden van een sommatie

Een sommatie verzenden mag zowel per post, fax, mail en zelfs telefonisch. Wil je er zeker van zijn de sommatie ook echt is aangekomen dan kun je de sommatiebrief aangetekend verzenden. Alleen op deze manier ontvang je een ontvangstbevestiging als de brief is aangekomen. Mocht de brief geweigerd worden, dan zul je het weer terug krijgen. Deze manier van handelen geeft een helder beeld van de stand van zaken voor beide partijen.

https://bundel.nl/Sommatie/