BN ontwerp
Image default
Financieel

Wat is Ripple, de altcoin?

Ripple is het netwerk achter de munt XRP. Toch worden deze namen vaak door elkaar gehaald. Om het makkelijk te houden spreekt men daarom vrijwel altijd over Ripple. Ook al hebben ze het over de munt. Dit gebeurt eigenlijk bij elke cryptomunt.

Ripple is al in 2012 opgericht in de Amerikaanse staat Californië. Het doel van Ripple is om het onderlinge betalingsverkeer tussen banken te stroomlijnen. Momenteel kan een normale internationale overboeking dagen in beslag nemen. Dit komt omdat het geld vaan niet direct van jouw bank naar een andere lokale bank gaat. Meestal zitten hier namelijk nog een aantal banken tussen. Deze banken verhalen de transactiekosten op jou. Met Ripple moet het mogelijk worden om direct geld te versturen van de ene naar de andere bank. Zonder transactiekosten en zonder lange wachttijden.

Verschillen Ripple en Bitcoin

Ripple is bedoeld om al bestaande betalingssystemen van banken te verbeteren. Op het protocol van Ripple kun je cryptomunten versturen. Bitcoin is juist ontwikkeld als een decentraal alternatief voor de huidige betalingssystemen. Bij bitcoin heb je geen derde partijen nodig.

Een ander verschil is dat je met Ripple meer transacties per seconde kunt uitvoeren. Ongeveer zo’n 1500 per seconde vergeleken met 7 per seconde met bitcoin. Het is niet mogelijk om Ripple munten te minen, daar dit bij bitcoin wel mogelijk is.

Toch zijn de twee munten aan elkaar gelinkt als het ware. De Ripple koers is net zoals veel andere altcoins afhankelijk van de bitcoin koers. Stijgt de waarde van bitcoin, dan stijgt ook de waarde van ripple.

https://cryptobenelux.com/ripple-koers/