BN ontwerp
Image default
Gezondheid

Wat is het Butterfly Effect en hoe helpt dit om je stress te verminderen?

Voel jij je vaak gestrest en ervaar je bijvoorbeeld een hoge werkdruk tijdens je werkdag? Dan kan dit nare gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid hebben. Wat is stress en hoe kun je voorkomen dat je in een burn-out beland? Stress geeft je continu een opgejaagd en vermoeid gevoel. Wanneer dit langere tijd aanhoudt kun je er opgebrand en dus burn-out van raken. Op het moment dat je in een burn-out terecht komt, kun je daar 3 tot wel 12 maanden last van hebben. Vandaar dat men tegenwoordig probeert om een burn-out te voorkomen. In deze blog lees je alles over het Butterfly Effect en hoe jij er stress mee kunt verminderen.

Wat is het Butterfly Effect?

Het Butterfly Effect betekent in het Nederlands het vlindereffect. Het effect bestaat uit de mogelijkheid om alles te veranderen door één vlinder. Dit komt vanuit de metafoor van het verhaal over een vlinder in Brazilië die door met zijn vleugels te wapperen ergens aan de andere kant van de wereld de lucht in beweging brengt die tot grote gevolgen kan leiden zoals een windstorm in een ander land. Het Butterfly Effect gaat dus over een vlinder die het leven kan veranderen, door een klein ding te doen, zoals met zijn vleugels te wapperen. Wanneer je dit naar het voorkomen van symptomen van stress en een burn-out vertaald, hoef je vaak dus kleine veranderingen toe te passen om een groots effect te krijgen. Wanneer jij leert hoe je met de stress die je voelt om kunt gaan, voorkom je dat je uiteindelijk verschillende mentale en fysieke klachten krijgt die tot een burn-out kunnen leiden. Het Butterfly Effect laat je inzien dat verandering in een klein hoekje zit en je dus niet rigoureus heel je levensstijl hoeft aan te passen. Het zou al helpen om je beter bewust te worden van de stress die je voelt.

Jij zorgt voor je eigen veranderingen

Door bewust te worden dat jij controle kunt uitoefenen over hoe jij op bepaalde gebeurtenissen in je leven reageert, kun je stress verminderen en zelfs voorkomen. Verander de wereld en begin bij jezelf is wat ze weleens zeggen. Het Butterfly Effect helpt je inzien dat je met kleine positieve veranderingen, bepaalde negatieve zaken tot het verleden kunt laten behoren. Wanneer je ervoor open staat om te leren hoe je met stress om kunt gaan, zal je minder stress in je leven ervaren.

https://liberi.nl/