BN ontwerp
Image default
Marketing

Wat is linkbuilding?

Wanneer je hoger in de zoekresultaten van Google wil komen, dan is het noodzakelijk om aan de slag te gaan met SEO. SEO bestaat uit drie pijlers: techniek, autoriteit en content. Wanneer je aan deze pijlers gaat werken, dan zul je hoger gaan scoren in de zoekresultaten van Google. Linkbuilding wordt gebruikt om de autoriteit te verhogen van jouw website. 

Linkbuilding is het verkrijgen van verwijzingen van andere websites naar jouw website. Hoe relevanter de websites zijn die naar jouw website linken, hoe meer vertrouwen zoekmachines gaan krijgen in je website. Wanneer je kwalitatieve links gebruikt, dan lijkt het voor de zoekmachine alsof het natuurlijke verwijzingen zijn. Het is belangrijk dat de verwijzingen zo natuurlijk mogelijk lijken, want zoekmachines worden er niet blij van als je aan linkbuilding doet.  

Bij linkbuilding is het kwaliteit over kwantiteit. Je kunt beter minder kwalitatieve verwijzingen krijgen, dan meer minder kwalitatieve verwijzingen. De kwaliteit van een verwijzing is afhankelijk van de relevantie en de waarde van het domein. De waarde van een domein kun je checken met behulp van een tool als Ahrefs. Ahrefs werkt met een DR-rating, elke website krijgt een rating tussen de 0 en 100. Hoe hoger hoe beter. Het is niet gemakkelijk om een hoge rating te behalen met jouw website, hiervoor moet je soms lang aan je SEO werken. Bij linkbuilding ga je nog niet gelijk resultaten zien, dit is vaak een investering op lange termijn. Vaak ga je de gewenste doelen halen na 4 tot 6 maanden.  

Er zijn diverse linkbuilding methodes waaronder linkruil, gastbloggen en links kopen. De ene methode is beter dan de ander. Zo kun je het beste een gastblog plaatsen, echter kost dit ook de meeste tijd. Blogs lijken namelijk het meest natuurlijk voor de zoekmachine en dat is het doel van kwalitatieve links. Daarnaast is het slim om links te ruilen met andere partijen, hierdoor hoef je niet voor de verwijzing te betalen. 

Een aantal jaren geleden van SEO nog niet heel complex. Tegenwoordig kun je SEO beter uitbesteden, omdat dit door de jaren heen een complexere marketingtechniek is geworden.Vooral met linkbuilding moet je met steeds meer factoren rekening houden, want zoekmachines worden steeds slimmer. Linkbuilding uitbestedenis dan ook zeker aan te raden.