BN ontwerp
Image default
Marketing

Cv-ketel defect? Aarzel niet en schakel een erkend loodgieter in Eindhoven

Cv-ketel is onmisbaar, vooral in de koude maanden. Wanneer de cv-ketel op eens geen warm water meer levert, begin je twijfelen. Cv-ketels zijn ingewikkelde apparaten, maar het is een belangrijk onderdeel van een ieders leven. Helaas kunnen cv-ketels, net als alle complexe machines, soms gewoon breken of stoppen met werken, zelfs tijdens het installatieproces. Wat moet je doen wanneer de cv-ketel defect is?

Een lekkage

Ketels kunnen af en toe rommelig zijn en lekken en druppels zijn twee veelvoorkomende voorbeelden. Zoals bij elk lek, moet je weten waar het vandaan komt. Drukkleppen, beschadigde pompafdichtingen of interne componenten zijn meestal de oorzaak. Als je niet weet hoe je het lek moet verhelpen, bel dan de loodgieter in Eindhoven. Ze kunnen zien wat het probleem is, hoe ze het kunnen oplossen en wat ze vervolgens moeten doen.

Waterdruk te laag

Controleer de manometers op de ketel. Als het digitaal is heb je geluk. Als ze lager zijn dan 1 bar, zal jouw ketel waarschijnlijk automatisch uitschakelen. Vul het water bij. Raadpleeg de handleiding van je ketel voor instructies, maar het is voor iedereen vrij eenvoudig om te doen. Als dit herhaaldelijk gebeurt, moet er een probleem zijn met het systeem. Bel dan een loodgieter.

Te hoge waterdruk

Aan de andere kant kan de druk te hoog zijn. Ook dit zal het systeem om veiligheidsredenen uitschakelen. Het is ongebruikelijk dat de druk snel stijgt, tenzij deze per ongeluk te vol is, dus er kan een probleem zijn met jouw pomp of expansievat. Voorlopig kan je de druk echter verlagen door een radiator te ontluchten of af te tappen, afhankelijk van hoe hoog de druk is. 

Verstopte condensaatleidingen

Dit is het meest voorkomende probleem bij ketels die kapotgaan onder vriesomstandigheden. Meestal worden de kleine witte pijpjes aan de buitenkant van het gebouw bevroren. Ze kunnen worden ontdooid door simpelweg heet water te gieten of er een hete doek/ waterfles op te doen.

Controleer de water-, gas- en elektriciteitsvoorziening

Als er geen weergave op jouw ketel is, kan dit erop duiden dat het probleem bij de stroomvoorziening ligt. Een snelle controle of de stopcontacten stroom hebben zal dit snel bevestigen. Misschien kan je ook de hoofdzekeringkast controleren. Als je onlangs een stroomstoring hebt ervaren, kan dit ook van invloed zijn geweest op de ketelinstellingen. Zorg er ook voor dat er een watertoevoer is – als er geen water uit de kranen komt, kan er een tijdelijke toevoeronderbreking zijn. Hoewel dit voor de hand lijkt te liggen, is het gemakkelijk over het hoofd te zien in de hitte van het moment. Zorg ten slotte voor een gastoevoer door andere apparaten te controleren, zoals jouw gasfornuis.

Als je nog steeds problemen hebt

Als je er zeker van bent dat jouw warmwaterprobleem niet wordt veroorzaakt door een van de bovenstaande problemen, dan kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken bij een getrainde loodgieter. Probeer niet zelf de reparatie te doen, want dat is zeer gevaarlijk.