BN ontwerp
Image default
Dienstverlening

De kosten van een taxi: hoe zijn ze opgebouwd?

Natuurlijk vraag je je wel eens af waarom een taxiritje soms duurder uitvalt dan je had verwacht, toch? In dit artikel gaan we dat eens haarfijn uitleggen. We duiken in de geheimen achter de kosten van een taxi en kijken naar alle dingen die ervoor zorgen dat je meer of minder moet betalen.

De basisprijs 

Elke keer dat je in de taxi stapt, begin je met een soort ‘opstartprijs’. Dit is het bedrag dat je meteen moet betalen zodra de taxi begint te rijden. Hoe hoog die startprijs is, verschilt van stad tot stad en van het ene taxibedrijf tot het andere. Deze prijs dekt meestal de eerste paar kilometers of minuten van je rit, afhankelijk van hoe ze het tarief hebben ingesteld. Kijk ook maar eens naar taxi’s Schiphol tarief, dan kun je zien wat de basisprijs is.

Afstand en tijd

Hoeveel je voor een taxirit betaalt, hangt vooral af van hoever je moet en hoe lang je in de taxi zit. De meeste taxi’s rekenen een prijs per kilometer en een prijs per minuut. Dat betekent dat als je langer in de taxi zit of verder moet, je meer geld kwijt bent. Deze prijzen kunnen veranderen, afhankelijk van wanneer je de rit maakt, waar je naartoe gaat, en welk taxibedrijf je kiest.

Wachttijd en vertragingen

Soms moet je taxi wachten, bijvoorbeeld als je snel een boodschap wilt doen of vastzit in de file. In zulke situaties kunnen ze extra geld vragen voor het wachten. Het is goed om te weten dat deze kosten kunnen toenemen als je de taxi langer laat wachten dan gepland.

Tariefverhogingen en piektijden

In bepaalde steden en bij sommige taxi-bedrijven kunnen de prijzen omhoog schieten tijdens drukke uren, zoals tijdens de spits of ’s avonds laat. Dat betekent simpelweg dat je meer geld kwijt bent voor dezelfde rit als je hem op zo’n druk moment boekt. Ze doen dit om de vraag en het aanbod in evenwicht te houden en chauffeurs aan te moedigen om beschikbaar te zijn wanneer het druk is.

Extra’s en toeslagen

Bovenop de startprijs en de prijzen per kilometer en per minuut kunnen er extra kosten bijkomen voor specifieke dingen. Als je veel bagage hebt, kan het zijn dat je extra moet betalen. Ook kan er een extra bedrag worden gerekend als je de taxi telefonisch bestelt in plaats van gewoon op straat in te stappen.

Fooien en betalingswijzen

Als je blij bent met de service van de taxichauffeur, is het gebruikelijk om een fooi te geven als blijk van waardering. Hoeveel je geeft, kan verschillen, maar het is een manier om je dankbaarheid te tonen voor de chauffeur. Onthoud wel dat de fooi bovenop de ritkosten komt. Wat betreft betalen, de meeste taxi’s accepteren zowel contant geld als creditcards. Sommige bieden ook de optie om via een app te betalen. Het is handig om te weten welke betaalmethoden beschikbaar zijn voordat je de taxi instapt.