BN ontwerp
Image default
Eten en drinken

Alcohol drinken op steeds jongere leeftijd: een zorgwekkende trend

Alcohol heeft een lange geschiedenis van gebruik in verschillende culturen over de hele wereld. Het wordt vaak vergeleken met volwassenheid, feesten en ontspanning, maar de afgelopen jaren zien we een trend opkomen die er niet hoort te zijn. Steeds meer jongeren beginnen op jongere leeftijd te drinken. Hoe kan dit? In deze blog gaan we de redenen onderzoeken achter deze trend en gaan we dieper in op de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en samenleving.

Vroege blootstelling aan alcohol

Jongeren worden steeds eerder blootgesteld aan alcohol. Dit kan variëren van slokjes van ouderlijke drankjes tot het bijwonen van feesten waar alcohol wordt geschonken. Door de opkomst van social media is er veel veranderd, want iedereen wil er altijd maar bij horen en denkt niet aan de gevolgen. Zo worden de jongeren vaak blootgesteld aan alcoholreclames en afbeeldingen in de media, hierdoor kan een perceptie ontstaan dat het normaal is. Sommige jongeren groeien op in gezinnen waar alcohol gebruik een alledaags verschijnsel is. Ze worden daardoor eerder blootgesteld aan alcohol en kunnen het als normaal beschouwen. Veel jongeren drinken maar om te drinken, want meestal zullen ze de echte dranken niet waarderen en willen ze alleen maar alcohol in hun systeem hebben. Dat veel jongeren het verschil hiertussen niet begrijpen is een groot probleem.

De gevolgen van vroeg alcoholgebruik

Het vroeg beginnen met alcohol gebruik kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van jongeren. Zo zijn jongeren sneller verslaafd aan deze dingen en kunnen ze dit meenemen naar later. Jongeren hebben meestal het besef niet dat ze ook nog aan het verkeer moeten deelnemen, maar dit is juist de gevaarlijkste plek om te zijn met alcohol in je systeem. Door middel van dit kunnen er veel ongelukken gebeuren wat niet hoort. En zoals we weten is overmatig alcohol gebruik slecht voor je. Zo kunnen er fysieke en mentale gezondheidsproblemen ontstaan als je te lang te veel drinkt.

Het belang van goed op te letten

Om deze trend onder controle te houden is het belangrijk dat er duidelijke voorlichting ontstaat over dit onderwerp. Het is heel erg belangrijk dat niet alleen jongeren, maar ook volwassenen de gevaren van alcohol kennen. Het is echter in de praktijk niet altijd zo, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat er verantwoordelijk om gegaan kan worden met alcohol. Een klein beetje kan geen kwaad, maar het moet niet overmatig gebruik gaan worden.