BN ontwerp
Image default
Bedrijven

Wanneer wordt de Nederlandse vlag gehesen?

Voor het hijsen van de vlag bestaat er in Nederland een vlaginstructie. Deze instructie is bedoeld voor de Rijksoverheid, provincies en gemeenten. Voor particulieren, instellingen en bedrijven gelden deze instructies niet. Zij mogen zelf kiezen of zij deze instructies opvolgen. Deze richtlijnen zijn van toepassing op verjaardagen van het koninklijk huis en op 4 en 5 mei.

Wanneer mag de vlag gehesen worden?

In Nederland zijn er een aantal data wanneer de vlag gehesen mag worden. Wij hebben deze data voor jou op een rijtje gezet:

–          31 januari: de verjaardag van prinses Beatrix

–          27 april: de verjaardag van koning Willem-Alexander (Koningsdag)

–          4 mei: Dodenherdenking

–          5 mei: Bevrijdingsdag

–          17 mei: verjaardag van koningin Maxima

–          15 augustus: Bevrijding toenmalig Nederlands-Indië

–          3e dinsdag van september: Prinsjesdag (enkel in Den Haag)

–          7 december: verjaardag prinses Catharina-Amalia

–          15 december: Koninkrijksdag

De landsvlag uithangen

Wanneer de vlag van een natie wordt gehesen in de vlaggenmast als eerbetoon, dan hoort deze ’s nachts niet buiten te hangen. De landsvlag wordt bij zonsopkomst gehesen. Vervolgens wordt de vlag weer neergehaald bij zonsondergang. Wanneer de landsvlag van beide kanten wordt belicht door schijnwerpers mag deze na zonsondergang blijven hangen. Let erop dat de landsvlag de grond niet raakt bij het neerhalen. Vroeger werd een vlag verbrand wanneer deze de grond raakte. Tegenwoordig wordt de vlag uitgewassen wanneer deze de grond raakt.

De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag staat als symbool voor het Koninkrijk der Nederlanden. Om die reden krijgt de vlag op Nederlands grondgebied een ereplaats. Het is niet toegestaan om de Nederlandse vlag te bedrukken voor reclamedoeleinden.

In 1937 werden de kleuren van de Nederlandse vlag samengesteld door de toenmalige koningin Wilhelmina. Sinds die tijd heeft de Nederlandse vlag de kleuren rood, wit en blauw. Voor de afmetingen van de vlag gelden geen vaste regels.