BN ontwerp
Image default
Bedrijven

Wat is 5G?

Het internetgebruik is enorm gegroeid tijdens de coronapandemie. Het massale thuiswerken en meer ’s avonds thuisblijven leidde tot fors meer internetgebruik bij de meeste huishoudens in Nederland. Ook social media speelt een rol bij de toename van het internetgebruik.

5G is de opvolger van 4G. 5G makt snel mobiel internet mogelijk. In theorie wel 20.000 megabit per seconde. De capaciteit van een 5G-netwerk is groter dan die van een 4G-netwerk. Er worden meer en hoger frequenties bij 5G gebruikt, wat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Bij 5G is er minder vertraging bij het verbinden met een netwerk. Een webpagina zal hierdoor sneller laden, een film sneller gedownload zijn of een liedje speelt zich sneller af. Voor 5G heb je een smartphone nodig met ingebouwd 5G-modem.

Internetproviders

In Nederland zijn verschillende internetproviders. Deze bedrijven zijn: Budget Alles-in-1, Caiway. Delta, KPN, Online.nl, T-Mobile, XS4ALL, Youfone en Ziggo. Xs4all is sinds 1998 een zelfstandige dochteronderneming van KPN. De internetprovider xs4all is de op drie na grootste internetprovider van Nederland voor particulieren.

KPN, T-Mobile en Ziggo bieden op dit moment al 5G internet aan. 5G is nog niet overal in het hele land beschikbaar. T-Mobile heeft 5G in grote delen van het land aanstaan. KPN biedt nu alleen nog 5G aan de Randstad, maar wil 5G komend jaar aan het hele land aanbieden. Ziggo heeft aangegeven dat 5G voor 80 procent van de bevolking beschikbaar is. Wel is het bereik in het westen van het land een stuk beter dan in het oosten.

Mensen willen graag de goedkoopste provider, die hun wensen kan voldoen. Er wordt vaker overgestapt naar een andere provider, omdat het goedkoper is.

Straling van 5G

Sommige mensen denken dat 5G gevolgen heeft voor hun gezondheid. Ze zijn bang dat de straling van de antennes schadelijk is. Veel providers breiden hun netwerk uit met nieuwe zendmasten. Wetenschappelijke onderzoeken naar de straling geven aan dat de straling tot nu toe geen schadelijke effecten op de gezondheid heeft. Onderzoek van het RIVM geeft aan dat de gemeten straling van 5G-netwerken onder de maximale limieten liggen.