BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Een dak van riet

Een mooi huis behoeft een mooie afwerking. Een mooie rieten kap kan dan de ideale afsluiter zijn om je huis extra mooi te maken. Misschien dat je al naar een rietdekker gezocht hebt, maar er zijn nog wel wat leuke dingen om te weten te komen over rieten kappen.

Vroeger was riet op het dak namelijk helemaal geen optie van de rijkeren, maar juist van het zogenaamde klootjesvolk. Riet was namelijk een goedkope, maar toen niet per se zeer veilige methode. Alleen riet, zonder behandeling of wat dan ook, is namelijk erg brandgevaarlijk, en ook gevoelig voor zaken zoals lekkage.

Tegenwoordig hoef je je daar gelukkig geen zorgen meer om te maken. Riet wordt tegenwoordig sowieso geïmpregneerd maar nog vaker wordt er niet alleen nog meer riet gebruikt als dakbedekking. Vaker wordt er gekozen voor een combinatie van riet en dakpannen. De dakpannen worden dan geplaatst onder het riet, zodat dit niet zichtbaar is maar wel de steun bieden kan.

Het riet zelf kan tegenwoordig ook wel tegen een stootje. Vaker wordt tegenwoordig namelijk gebruik gemaakt van kunststof riet. Dat ziet er net zo goed uit als echt riet, maar heeft natuurlijk een aantal voor de hand liggende voordelen. Allereerst is het veel minder gevoelig op organische groei. Mos en schimmel hebben veel minder grip op kunststof riet en daardoor gaan daken van kunststof ook langer mee en hebben ze minder onderhoud nodig.

Wanneer er dan toch gebruikt wordt gemaakt van echt riet, is dit ook geen probleem meer tegenwoordig. Er wordt gebruik gemaakt van impregneren, waarbij er een brandwarende vloeistof op het riet wordt aangebracht. Dat maakt dat riet tegenwoordig gelukkig niet meer zo brandgevaarlijk is als dat het vroeger was.

Rieten daken moeten net als andere daken regelmatig worden nagekeken en eventueel worden gerepareerd. Dan kan het dak nog jaren mee

http://www.rietwerk.nl