BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Checklist website laten maken

Een website laten maken is niet niks. Zeker als het om de website van je eigen bedrijf gaat, dan wil je dat alles zo goed als mogelijk verloopt en dat het ontwerp en de ontwikkeling tot in de puntjes verzorgd worden. Toch is het niet altijd even makkelijk om een goede webbouwer te vinden. Zo kent je buurman vast wel een vriendje of zelf een neef die handig is met computers, maar krab jezelf drie keer achter de oren voordat je hier “ja” op zegt want goedkoop is duurkoop (ook als het gaat om het laten maken van websites). 

Check het portfolio van de webdesigner/webbouwer

Het portfolio van de ontwerper of webbouwer zegt vaak heel veel over het soort werk dat hij doet of waar hij in specialiseert. Zie je bijvoorbeeld veel bedrijfswebsites in het portfolio die aansluiten bij de waarden van jouw eigen bedrijf, dan is dat al een goed begin. Maar als je alleen maar websites ziet van bedrijven in een compleet andere sector dan kan het tijd zijn om door te gaan naar de volgende ontwerper. 

Check welke diensten er inbegrepen zijn in de offerte

Gespecialiseerde webbouwers richten zich eigenlijk alleen op het ontwerpen en bouwen van een website maar er zijn ook all round website bouwers die ook zoekmachine optimalisatie (SEO) en teksten (content) leveren. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Nadeel is dat de webbouwer niet heel gespecialiseerd kan zijn in (tegelijkertijd) het bouwen van websites én het uitvoeren van SEO voor websites. Aan de andere kant is het wel prettig om één aanspreekpunt voor alle zaken te hebben. Als het aan ons ligt hou je het laten maken van een website en SEO uit elkaar, zo krijg je twee specialisten in plaats van één manusje van alles. 

Check of de offerte overeenkomt met wat je afgesproken hebt

Vraag bij in elk geval twee (liever minstens drie) partijen een offerte op voor het maken van je website. Zo heb je een goed idee van de prijzen en kan je ook zien welke partijen bepaalde diensten extra of juist helemaal niet leveren. Bij het checken van de offerte is het belangrijk om na te gaan of echt alle uit te voeren werkzaamheden in de offerte zijn opgenomen zonder meerwerk clausule, dit kan namelijk voor onverwacht hoge kosten zorgen. 

Check of de webbouwer de website zelf bouwt of dat hij het uitbesteed

Het belangrijkste punt in deze checklist is wel of de persoon die jij spreekt ook echt de website gaat bouwen. Zo zijn er veel partijen die het maken van websites uitbesteden aan lage loon landen en daarbij een fikse marge opstrijken. Laat je niet voor de gek houden en kies voor een webbouwer dicht in de buurt. Je hoeft echt niet ver weg te zoeken, je kan ook gewoon in Delft een website laten maken

Webbouwer gekozen en nu?

Heb je eindelijk een webbouwer gekozen? Gefeliciteerd! Hou wel altijd een vinger aan de pols tijdens het proces. Van begin tot eind ben je natuurlijk zelf ook verantwoordelijk voor het aanleveren van zaken zoals inloggegevens. Doe dit tijdig en zorg ervoor dat de webbouwer zich ook aan afspraken zal houden. Alleen op die manier heb je vlot je eigen website laten bouwen.