BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Waar moet je op letten als je een werkplek inricht?

Het inrichten van een nieuwe werkplek brengt de nodige voorbereiding met zich mee. Of je nou voor de eerste keer een thuis kantoor inricht of voor de tiende keer een nieuw kantoor buitenshuis gaat bekleden, het is altijd prettig om een overzicht van zaken te hebben. Zo weet je precies waar je op moet letten en verklein je het risico op vergeten zaken. In dit artikel komen de volgende zaken aan bod: 

  • Verlichting
  • Sfeer
  • Ergonomie
  • Focus
  • Pauze

Per onderdeel beschrijven we waarom het belangrijk is en geven we tips over de implementatie ervan. Heb je achteraf nog vragen? Laat een berich achter zodat we je verder kunnen helpen bij het inrichten van je nieuwe werkplek.

Verlichting

Bij verlichting denk je al snel aan lampen of tl-buizen maar niets is minder waar. We bedoelen hier ook natuurlijk daglicht dat via eventuele ramen de ruimte binnen schijnt. De juiste mate licht is prettig maar teveel van het goede is vervelend. Een paar tips: 

  • Zet je bureau in de winter dichtbij het raam. Zo krijg je in elk geval al het natuurlijke daglicht dat er is binnen in je kantoor.
  • Zet je bureau in de zomer niet bij het raam tenzij je jaloezieen hebt. In de zomer is er over het algemeen teveel zonlicht om prettig op een beeldscherm te werken.

Sfeer

Werk is werk maar dat hoeft niet te betekenen dat de ruimte ongezellig of onpersoonlijk hoeft te zijn. Fleur je kantoor op met leuke bloemen, vazen en planten. 

  • Planten zijn gezond en verversen de lucht.
  • Bloemen zorgen voor een vrolijke sfeer en ruiken lekker. Goed voor je neus én je humeur.

Ergonomie

Ergonomische kantoormeubelen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Niet gek want je gezondheid hangt er vanaf. Ongezonde werknemers zijn een nachtmerrie voor elke werkgever, daarom zijn verstandige werkgevers niet huiverig om te investeren in ergonomische bureaustoelen en bureaus

Focus

Als je werkruimte een deur heeft, sluit deze dan op tijden dat je aan het werk bent. Dit is niet alleen praktisch om collega’s en medebewoners buiten de deur te houden maar geeft je ook de concentratie die je nodig hebt door deep work

Daarnaast zorgt het sluiten van de deur letterlijk voor een scheiding tussen werk en privé. Zeker als je thuis werkt is een afsluitbaar kantoor geen overbodig luxe. 

Heb je die luxe niet en moet je het doen met een gedeeld kantoor of zelfs een kantoortuin? Schaf dan een noise cancelling koptelefoon aan om ongewenste geluiden uit te sluiten. 

Pauze

Zonder pauze geen werk. Door regelmatig te pauzeren geef je je hersens even rust om daarna weer fris verder te gaan met de volgende taak. In de regel is het niet gek om na elk uur werk even een rondje door het gebouw te wandelen, wat koffie of thee te zetten of even naar de WC te gaan. Soms is het lastig om je werk te laten liggen maar op lange termen zal je jezelf dankbaar zijn dat je af en toe even pauze genomen hebt. 

Conclusie

Een groot deel van ons dagelijks leven spenderen we op een werkplek. Daarom is het belangrijk dat deze werkplek prettig voelt en dat je er productief bent. Hopelijk heb je met deze tips een goede basis voor het opzetten van een fijne werkplek.