BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Wat een herrie! Hoe maak ik mijn pc stiller?

Soms kan je pc zomaar een heleboel lawaai maken. In jouw ogen is er niets veranderd, maar waarom dan toch die geluidstoename? Zoals met veel computerproblemen kunnen er een heleboel oorzaken zijn. Als je denkt dat het je koeling is die de herrie veroorzaakt, dan krijg je van ons een drietal tips die voor een oplossing kunnen zorgen.

1. Maak je pc schoon

Vuil en stof zijn echte boosdoeners voor pc’s. Een koeling die voorzien is van een laagje stof werkt minder goed, waardoor de temperatuur in je pc behoorlijk kan oplopen. Om dat te voorkomen is het goed je pc zo nu en dan te ontdoen van stof en vuil. Dit kan door gebruik te maken van een busje perslucht en een zacht borsteltje.

Open je desktop wanneer het apparaat uitstaat en koppel alle kabels los. Zet daarbij ook de schakelaar bij de voedingskabel om. Nu kun je aan de slag met de perslucht. Deze spuit je van een afstandje direct op de verschillende onderdelen van je pc. Eventuele losse stofresten kun je met een zachte borstel weghalen. Is alles schoon? Sluit dan de kast weer en start je pc opnieuw op. Hopelijk is hij nu een stuk stiller.

2. Sluit lopende processen

Behalve door stof moet de koeling in je pc ook extra hard werken, wanneer je veel programma’s hebt draaien. De koeling doet dan namelijk zijn uiterste best jouw processor niet oververhit te laten raken. Door wat programma’s te sluiten en eventueel te zorgen dat ze niet opnieuw opstarten bij het opstarten van je pc, geef je de koeling wat rust en maakt hij minder geluid.

Standaard programma’s kun je gemakkelijk zelf sluiten. Er zijn echter ook programma’s die op de achtergrond draaien en die, misschien onnodig, veel inzet van jouw processor vragen. Dit soort programma’s worden vaak al gestart bij het opstarten van je pc. Om ze te sluiten, open je Microsoft Systeemconfiguratie. Ga hiervoor naar ‘Start’ en typ msconfig. Wanneer je kiest voor het tabblad ‘Opstarten’ zie je alle programma’s die automatisch worden opgestart als je jouw pc aanzet. Gebruikers van Windows 10 kiezen ook voor het tabblad ‘Openen’ en klikken door naar ‘Taakbeheer openen’ om de processenlijst te zien.

In de processenlijst vink je alle programma’s uit die je niet wilt opstarten als je jouw pc aanzet. Bij twijfel laat je het vinkje aanstaan, maar programma’s van bijvoorbeeld Adobe of Apple kun je met een gerust hart uitzetten. Start hierna je pc opnieuw op. Als het goed is hoeft je processor, en dus ook je koeling, nu minder hard te werken.

3. Zorg voor extra koeling

Een derde optie om je pc stiller te maken, is het plaatsen van extra koeling. Dit kan een extra ventilator in je kast zijn, als er plek voor is, of een ventilator met meer vermogen. Let er in beide gevallen wel op dat je een ventilator bestelt in de maat die past in jouw pc. Mocht je niets in je kast willen veranderen, dan is ook een externe koeler een optie. Deze zijn in vele maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Vraag ernaar bij een specialist.

Het vervangen of plaatsen van een ventilator kun je zelf doen, als je hier voldoende van afweet. In alle andere gevallen kun je terecht bij een specialist in mac reparatie in Rotterdam. Hij of zij controleert allereerst je pc en zal daarna – indien nodig – zonder problemen je ventilator vervangen of bijplaatsen.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/