BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Wat is er zo speciaal aan een Apple macbook?

We bekijken de volledig nieuwe MacBook in detail en leggen uit waarom we hem geweldig vinden. We wisten van tevoren dat de kans groot was dat Apple weer een nieuwe laptop zou uitbrengen. We hadden ook geruchten gehoord dat het Intel Core M-powered zou zijn en geen fans zou hebben. Om te zien dat het aangekondigd was nog steeds enigszins spectaculair, in niet geringe mate te danken aan die gouden optie die Apple heeft geïntroduceerd.

Het is geen geheim dat laptops ventilatoren nodig hebben, dus het is op zich al opmerkelijk dat Apple ze moet afschaffen. Dus hoe heeft het bedrijf dat gedaan? Nou, door gebruik te maken van Intel’s nieuwe 14nm processor. Het is een technieknummer, maar dat 14nm is cruciaal, omdat het ook een grote vermindering van het stroomverbruik met zich meebrengt, samen met lagere bedrijfstemperaturen. Het is nog steeds erg moedig om de ventilatoren te bepalen, want als Apple het ontwerp niet goed heeft getest, zullen er veel kapotte laptops binnenkomen voor reparatie.

Apple MacBook Pro en MacBook Air vernieuwd

Opvallend is ook de volledig metalen behuizing. Waarom? Omdat het betekent dat je je Wi-Fi-antenne samen met Bluetooth-antennes in een metalen doos stopt. Apple zegt dat ze het beter heeft gedaan omdat de mensen niet met een laptop.

Dat klopt, de nieuwe MacBook heeft slechts één enkele USB-C-connector. Dit is groot nieuws om een heleboel redenen. Zo is dit de eerste keer dat een apparaat via USB kan worden opgeladen, maar ook displaysignalen kan versturen en andere randapparatuur tegelijk kan gebruiken. Met slechts één uitgang bespaar je een enorme hoeveelheid ruimte, maar het is ook een enorm risico. Ten eerste betekent het dat het reizen een beetje lastig is als je twee externe apparaten nodig hebt. Het betekent waarschijnlijk ook dat we een heleboel dingen moeten vervangen om de nieuwe poort te gebruiken.

Apple heeft ook hard gewerkt aan de batterijtechnologie in de nieuwe Apple MacBook. Hij maakt gebruik van een getrapt ontwerp, waardoor hij elk stukje lucht in de Apple MacBook behuizing met een batterij kan vullen. Dat is van cruciaal belang als je te maken hebt met een laptop die de hele dag moet draaien. Apple deed het al goed met de Air, maar deze nieuwe machine is een stuk dunner, dus het is een echte test van Apple’s design chops. Het bedrijf zegt dat het ontwerp een boost geeft van 35% in macht over een traditionele batterij.

Het trackpad is ook opnieuw ontworpen en biedt nu feedback – wat betekent dat het je informatie kan geven over wat er op het scherm gebeurt. Het is heel nieuw in een laptop, en een interessante, zij het onbewezen, functie. Het is ook drukgevoelig, die kan worden gebruikt om je controle te geven over zaken als snel vooruitspoelen video snelheden en dergelijke. Het is ook een van de dingen die wordt toegevoegd aan de bestaande MacBook Pro-serie, met een aantal updatemodellen aangekondigd.

Het was ook enigszins te verwachten dat het netvliesdisplay naar de MacBook zou worden gebracht, hoewel Apple de naam “Air” op nieuwe machines niet heeft weggehaald, en dat zal nog enige tijd verwarring zaaien. Het scherm heeft een resolutie van 2304×1440, maar Apple beweert dat het LCD-scherm meer licht doorlaat en daardoor 30% minder stroom verbruikt.