BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Een auto gratis verkopen

Voor niets gaat de zon op maar als je iets wil verkopen moet je daar toch iets voor betalen. Gelukkig zijn er ook kosteloze alternatieven om van je auto af te komen. Je auto verkopen kan dus gratis! In dit artikel bespreken we de gratis en betaalde manieren. Zo weet je precies wat de voordelen en nadelen kunnen zijn.

Gratis advertentie of betalen

Een advertentiesite is erg populair. Alles wat je wil verkopen kan via de advertentiesite, dus ook een auto. Er zijn gratis sites en betaalde. Bij de betaalde varianten zijn niet alle rubrieken betaald maar vaak wel degene waarbij de goederen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. De betaalde site trekt vaak meer bezoekers dan de gratis varianten. Ga je een auto verkopen dan zijn er meer voorbijgangers en kun je in theorie sneller je auto verkopen. Echter is het tegenwoordig zo dat niet alleen particulieren de bezoekers zijn van de advertentiesites maar ook handelaren. De handelaren, ook wel auto inkopers genoemd, banaderen veel auto verkopers die particulier zijn. Ze stellen je dan de vraag voor welke prijs je uiterlijk de auto verkopen wil. Soms doen ze zelf een prijsvoorstel wat meer dan 20 procent onder de marktprijs ligt. Er zijn een hoop mensen die hierop reageren en is het dus een lucratieve business voor de inkopers. De verkopers kunnen snel hun auto kwijt zijn tegen een lagere verkoopprijs.

Advertentiesites

Bij een advertentiesite ben je zelf de verkoper en moet je zelf de onderhandelingen gaat doen. Dat betekent ook dat je een potentiële koper moet gaan overtuigen en alle sterke punten moet benadrukken tijdens het verkoopgesprek. Ook moet je er geen probleem mee hebben dat de eventuele koper de auto binnenstebuiten keert en een proefrit wil maken. Worden jullie het samen eens over de verkoopprijs dan kun je vervolgens naar een postpunt om de auto over te laten schrijven. Hierbij ontvangt de verkoper een vrijwaringbewijs en kun je vervolgens de autoverzekering opzeggen.

Verkopen via autoveiling

Een andere manier van je auto verkopen is de autoveiling. Hierbij hoef je zelf niet de verkoper uit te hangen en wordt alles in feite voor je geregeld. Het enige wat je hoeft te doen is de auto aan te melden voor de veiling. Je vult daarbij een korte vragenlijst in en voegt nog wat aanvullende informatie toe die alleen jij kunt weten. Denk daarbij aan eventuele schades en recentelijk reparaties. Ook een paar goede foto’s zijn van belang. Is er schade zoals een kras of deuk, maak daar dan een goede foto van en van die toe. Hierdoor is de prijs nauwkeuriger die je te horen krijgt en is er achteraf geen gedoe omdat je het niet gemeld hebt. Staat de auto eenmaal in de veiling dan kan het bieden van start gaan. De auto wordt getoond aan duizenden aangesloten autobedrijven welke een bod kunnen uitbrengen. De veiling duurt precies 1 dag. Dat betekent dat je de volgende dag op hetzelfde tijdstip te horen krijgt wat de auto in de veiling heeft opgebracht. Jij krijgt vervolgens een aantal dagen om over het bod na te denken. Denk je er te lang over na dan kan het zijn dan de potentiële koper zich terugtrekt en je de auto niet meer voor het genoemde bedrag kunt verkopen. Reageer je wel binnen de tijd dan ben jij verzekerd van een auto verkoop voor het genoemde bedrag. De auto verkopen kan dus binnen 1 dag al geregeld zijn.