BN ontwerp
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een goede presentatie, waar let je op?

Iedereen moet wel eens een presentatie geven. Of dit nou op je werk is, op school, een presentatie aan je familie over je nieuwe vriendin… vroeg of laat komt het bij iedereen wel een keer voor. Als je geluk hebt, vind je het niet erg om te presenteren maar voor de meeste mensen geeft de gedachte alleen al een hoop stress. Alle aandacht die ineens op jou gericht is, je publiek geboeid houden en een boodschap overbrengen. Om tóch een goede presentatie neer te zetten hebben we voor jou een aantal tips onder elkaar gezet:

  1. Oefenen! Het klinkt vanzelfsprekend maar veel mensen beginnen te laat met het samenstellen en doornemen van hun presentatie. Niks is meer storend dan naar een presentator kijken die zijn presentatie niet goed heeft voorbereid. Heel veel ‘uhms’ of de presentatie aflezen van het scherm zijn dingen die het niet goed doen. Het publiek stopt er namelijk tijd in om naar jouw boodschap te luisteren, dus op z’n minst is het fijn als de presentator de tijd erin stopt om de presentatie voor te bereiden. Begin dus op tijd met oefenen. Het gezegde luidt niets voor niets ‘oefening baart kunst’.
  2. Zorg voor een goede PowerPoint. Zorg ervoor dat de presentatie kort en krachtig is, geen 100 slides bevat en ook geen dia’s vol teksten bevat. Afhankelijk van hoe belangrijk de presentatie is (bijvoorbeeld een pitch presentatie), kan je ervoor kiezen om een bedrijfspresentatie te laten maken. Een mooie presentatie is het halve werk!
  3. Humor. Grappen doen het altijd goed en maken een presentatie leuk om naar te luisteren. Iemand die dat goed doet is bijvoorbeeld Erik Scherder. Door zijn scherpe humor en de leuke manier waarop hij het publiek bij zijn presentaties betrekt, lukt het hem om iedereen geboeid te houden. Dit is een kunst, maar wel eentje die je kan leren! Ook hier geldt weer: practice makes perfect. Beginnen met een inspirerende quote werkt daarnaast ook erg goed.
  4. Zorg voor een goede houding. Het is prettig om naar iemand te kijken en luisteren die een ontspannen houding heeft. Heb jij jezelf wel eens opgenomen tijdens een presentatie om vervolgens te zien dat je enorm met je armen stond te zwaaien? Zo nee, we raden aan dat zeker een keer te doen om te zien hoe jouw non-verbale communicatie is. Zwaai je heel erg met je handen? Dan is het slim om een flesje water, pen of pointer vast te houden zodat je een meer natuurlijke houding aanneemt.

We hopen dat je wat aan deze tips hebt. Veel succes met je presentatie!

bedrijfspresentatie