BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Volwassen en een beugel

Je ziet de laatste tijd steeds meer volwassenen die een beugel dragen, daar kijkt ondertussen geen mens meer van op. Het belang van een goed gebit wordt steeds meer duidelijk. Vroeger werd een beugel nog wel eens gezien als een middel om je gebit ‘mooier’ te maken. En hoewel dit nog steeds zo is, beseffen steeds meer mensen dat een beugel soms ook echt nodig is om het gebit intact te houden. Als de tanden te scheef staan kunnen er anders problemen ontstaan, waardoor je moet tand trekken en dat wil je natuurlijk niet.

Waarom hebben zo veel volwassenen een beugel nodig? Vroeger kregen kinderen niet zo snel een beugel als nu. Dit had met meerdere dingen te maken. Aan de ene kant waren tandartsen en orthodontisten niet altijd zo goed vroeger en aan de andere kant was er niet altijd geld voor een beugel. Een beugel kost veel geld en als mensen dat geld niet hadden, dan kon het kind geen beugel krijgen. Tegenwoordig wordt een beugel meestal deels vergoed door de zorgverzekeraar, waardoor het financieel makkelijker is om een beugel te nemen, al blijft het wel duur.

De procedure van de beugel is bij een volwassene hetzelfde als bij kinderen. Orthodontie volwassene is dus niet anders dan die van kinderen. De beugel wordt geplaatst en vervolgens moet deze regelmatig gecontroleerd worden en eventueel strakker gezet worden. Na een bepaalde periode mag de beugel eruit en dan is het hopen dat de tanden goed blijven staan. Waar volwassenen wel vaker tegenaan lopen is het probleem dat de tanden al zo veel jaar in de verkeerde positie hebben gestaan. Dit kan er voor zorgen dat de tanden sneller de neiging hebben om weer terug te schuiven naar de oude positie. De orthodontist zal daar rekening mee houden en het plan er op aanpassen.

https://orfeokliniek.nl