BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Antivirus op de Mac: wat nu wel en niet te doen?

We kennen allemaal het verhaal dat je op de Mac geen virusscanner nodig zou hebben. Op magische wijze zou deze nooit worden geïnfecteerd kunnen worden met malware of virussen. In de praktijk valt dat vies tegen. Hoewel er minder virussen in omloop zijn voor Mac OSX dan voor Windows, worden er wel degelijk virussen voor de Mac geschreven en sommigen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Hoe bescherm je je nu tegen virussen en andere malware?

Houd de standaard beveiliging van OSX ingeschakeld.

Net als Windows beschikt Mac OSX over een standaard antivirussoftware. Deze bestaat uit twee onderdelen: File Quarantine en Gatekeeper. Deze twee programma’s hebben tegengestelde werkingen. File Quarantine werkt met een zwarte lijst. Dit is een lijst van bekende malware definities. Deze lijst heet XProtect en wordt regelmatig door Apple bijgewerkt. Wanneer je een bestand downloadt, wordt deze automatisch vergeleken met deze lijst. Is er een match, dan wordt het bestand in quarantaine geplaatst.

Gatekeeper werkt omgekeerd. In plaats van met een zwarte lijst van bekende malware, werkt deze met een witte lijst van veilige software. Afhankelijk van je Gatekeeper instellingen zorgt dit programma ervoor dat je geen apps van onbekende ontwikkelaars kan downloaden. Er twee instellingen mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om alleen apps uit de App Store te laten installeren of apps uit de App Store en bekende ontwikkelaars. Voor de meeste mensen is de tweede optie het beste. Het is ook mogelijk voor gevorderde gebruikers om Gatekeeper alles te laten accepteren maar dit wordt niet aangeraden.

Download alleen van bekende bronnen

Als je Gatekeeper ingeschakeld hebt, dan kun je al bijna niet anders, maar zorg ervoor dat je alleen apps downloadt van de App Store en anders van de ontwikkelaars zelf. De kans is dan een stuk kleiner dat er ergens malware tussen zit.

Wees alert op je eigen computergedrag

Veel malware komt op je computer doordat je het zelf gedownload hebt. Door risicovol surfgedrag zal je die kans vergroten. Kom je bijvoorbeeld vaak op goksites, pornosites of illegale downloadsites, dan is de kans groter dat je ergens een malware oppikt. Ook phishing en spam emails kunnen malware bevatten. Open daarom nooit verdachte bijlagen van mails met onbekende afkomst.

Download geen bekende probleemsoftware

Sommige programma’s, zoals bijvoorbeeld MacKeeper, zijn berucht in dat ze niet doen wat ze beloven en het mogelijk maken om adware op je Mac te installeren. Als je er bijvoorbeeld over denkt om een dergelijk programma te installeren, doe dan eerst onderzoek om na te gaan of dit programma ook echt betrouwbaar is. Op het internet is meestal genoeg informatie te vinden. Klik dus nooit achteloos op een advertentie, maar kijk eerst wat je in huis haalt.

Installeer een antivirus programma

Als je van jezelf weet dat je soms risico’s neemt, dan is het handig om naast de standaard beveiliging een extra antivirus te nemen. Goede virusscanners voor Mac zijn bijvoorbeeld Bitdefender, Sophos en AVG. Let op dat er ook nep-virusscanners in omloop zijn, deze programma’s zijn zelf malware. Voorbeelden hiervan zijn MacDefender en Advanced Mac Cleaner. Hulp nodig? Schakel een expert in iMac reparatie Amsterdam in.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/