BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

HSV-tmp en spuitgieten in één adem genoemd

Bij HSV-tmp wordt gebruik gemaakt van een proces dat spuitgieten heet. Spuitgieten wordt toegepast voor de productie van een grote verscheidenheid aan onderdelen. Van kleine componenten zoals AAA batterij dozen tot grote componenten als carrosseriepanelen van vrachtwagens. Zodra een component is ontworpen, wordt er een mal (matrijs) gemaakt en wordt deze uiterst precies bewerkt om de kenmerken van het gewenste onderdeel te vormen.

HSV-tmp helpt u op weg naar massaproductie

Spuitgieten is een productietechnologie die gebruikt kan worden voor de massaproductie van identieke kunststof onderdelen. Bij spuitgieten worden eerst polymeerkorrels gesmolten en vervolgens onder druk in een mal geïnjecteerd, waar de vloeibare kunststof afkoelt en stolt. De materialen die gebruikt worden bij spuitgieten zijn thermoplastische polymeren die gekleurd of gevuld kunnen worden met andere toevoegingen. Spuitgieten is zo populair, vanwege de bijzonder lage kosten per eenheid bij de productie van grote volumes. Spuitgieten biedt ook een hoge herhaalbaarheid, een goede ontwerp flexibiliteit en produceert onderdelen met goede toleranties.

Steeds weer opnieuw

Een matrijs kan meerdere malen gebruikt worden om de plastic (onder)delen te produceren. Zij worden o.a. vervaardigd uit voor gehard staal, aluminium, en/of beryllium-koper legering. Van deze materialen zijn geharde stalen mallen het duurst om te maken, maar bieden de gebruiker een lange levensduur, die de kosten per onderdeel compenseert doordat de kosten over een grotere hoeveelheid kan worden verspreid. Voor kleine volumes of grote componenten bieden voor geharde stalen mallen een minder slijtvaste en minder dure optie. De meest economische mallen worden vervaardigd uit aluminium. Sommige mallen kunnen zo’n tienduizenden tot honderdduizenden onderdelen produceren.

Voordelen van spuitgieten

Een van de grootste voordelen van spuitgieten is het gemak waarmee de onderdelen met complexe geometrieën kunnen worden gevormd, waardoor één enkel onderdeel meerdere functies kan vervullen. Zodra de mal is vervaardigd, kunnen deze complexe onderdelen tegen zeer lage kosten worden gereproduceerd. Veranderingen in het matrijsontwerp in latere stadia van ontwikkeling kunnen echter erg duur zijn, dus het bereiken van de beste resultaten gelijk de eerste keer is essentieel.

Gelukkig hebben de professionals van spuitgieterij HSV-tmp uitgebreide kennis en ervaring met spuitgieten. Neem gerust contact met hen op om uw plannen te bespreken.