BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Waterschade aan je iPhone 5

Het is iedere telefoongebruiker’’s grootste nachtmerrie: de telefoon valt in het water. Helemaal verzopen trek je hem er weer uit, is dit nog te redden of kan je hem net zo goed gelijk weggooien? Gelukkig valt er vaak nog wel wat te doen. Dit kan je doen als je iPhone 5 nat is geworden.

 

Stap 1: Uitzetten

Als je denkt dat de telefoon van binnen nat is geworden moet je hem gelijk uitzetten. Je moet hem ook zeker niet even gaan ‘testen’ om te kijken of hij het nog doet, hoe langer hij aan staat, hoe groter de kans op kortsluiting. Dat maakt de schade aan de telefoon nog veel groter.

 

Stap 2: is er waterschade?

Je telefoon loopt niet elke keer dat er een druppeltje water op valt onmiddellijk schade op. Vaak kan je het er gewoon af vegen en weer verder gaan. Hoe weet je nu of er waterschade is? Soms kan je het zien, maar kan ook zijn dat de telefoon het nog gewoon doet en er niets aan de hand lijkt te zijn, terwijl er van binnen toch langzaam corrosie ophoopt op het moederbord. Gelukkig heeft Apple een oplossing. Aan de zijkant van de telefoon zitten vloeistofindicatoren. Als de iPhone 5 vanbinnen vocht heeft, zie je aan de zijkant een rode stip ontstaan. Nu werken de vloeistofindicatoren niet altijd perfect, het blijft dus altijd opletten en gezond verstand gebruiken.

 

Stap 3: Simkaart en geheugenkaart verwijderen

Ook op simkaarten en geheugenkaarten kan kortsluiting ontstaan dus het is beter om deze te verwijderen. Je zou eventueel bij de iPhone 5 hem open kunnen schroeven en de batterij eruit halen, maar als je dit doet vervalt wel de verdere garantie. Ook de batterij kan door water beschadigd raken annidiu.

Stap 4: Laten drogen

Je kunt je iPhone geopend of ongeopend in een bak droge rijst leggen om hem te laten drogen. De rijstkorrels zuigen het vocht op en blijven droog aan de buitenkant. Uiteraard helpt het als je hem van tevoren goed hebt afgedroogd (niet aan de binnenkant natuurlijk). Laat hem minstens twee dagen drogen. Als je hem te vroeg aan zet is al je werk voor niets geweest. Je kunt in plaats van rijst ook silica-zakjes gebruiken, of speciale droogmaakhoesjes. Maak een telefoon nooit droog met warmte. Je kunt hem wel even in de zon leggen, maar ga niet met een föhn werken of met de oven op 50 graden, dat is echt te heet. Door warmte kunnen onderdelen gaan smelten, en omdat deze zo klein zijn is de schade al snel vrij groot.

 

Stap 5: (laten) reinigen

Of de telefoon gereinigd moet worden hangt af van de hoeveelheid water. Dit is een inschatting. Je kunt hem zelf chemisch reinigen met isopropyl alcohol of een commercieel reinigingsmiddel of je kunt hem naar een computer reparatiebedrijf brengen, waar ze hem met een speciale machine reinigen. Ze kunnen dan ook eventueel onderdelen vervangen. Omdat ze hem open maken kunnen ze goed zien wat de schade is. Denk eraan dat als je hem niet door Apple laat repareren, de garantie vervalt.

https://www.pcrefresh.com/computer-reparatie/