BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Wat te doen als je laptop niet meer aangaat?

Gaat je laptop niet meer aan? Vaak betekent dit dat er dan een fout zit in de stroomtoevoer. Je adapter kan bijvoorbeeld defect zijn, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je laptop niet aangaat. Denk dan aan een defecte accu, een defect snoer of een defect in je laptop. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om erachter te komen waarom je laptop niet meer reageert. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Stap 1: controleer de kabels

Controleer eerst goed of alle kabels van de adapter van je laptop goed zijn aangesloten. De plug van de adapter moet goed in de laptop zitten en als je een los netsnoer hebt, moet dit goed in de adapter en in het stopcontact zitten.

Zit er veel speling op de plug van de adapter van je laptop? Dan is de dc jack mogelijk defect. Dit defect zorgt ervoor dat de adapter geen goed contact meer kan maken. Dit moet je laten repareren, vóór je een nieuwe adapter aanschaft. Voor een dc reparatie kun je terecht bij een van de laptop reparatiebedrijven bij jou in de buurt.

Stap 2: controleer de indicatielampjes

Weet je zeker dat alle kabels van de adapter van je laptop goed zijn aangesloten? Controleer dan of de indicatielampjes van de adapter van je laptop en je laptop aan zijn. Bij de meeste laptop adapters zit op de adapter zelf een indicatielampje dat aangaat op het moment dat je de adapter op de netstroom aansluit. Bij sommige adapters gaat het lampje branden wanneer deze aangesloten wordt op de laptop. Blijft het lampje uit? Dan is of de adapter of het netsnoer defect.

Op de meeste laptops zelf zit ook een indicatielampje. Dit lampje geeft aan of de adapter stroom levert aan de adapter. Blijft dit lampje uit? Dan is de adapter of het netsnoer defect.

Stap 3: meet de adapter door

Een adapter meet je door met behulp van een multimeter. Die multimeter sluit je aan op de plus (+) en de min (-) van de adapter en vervolgens kun je zien welke spanning de adapter levert. Aan de onderkant van de meeste adapters is een afbeelding te vinden waarop staat aangegeven waar die plus en die min zitten.

Het voltage dat uit de meting naar voren komt, moet ongeveer gelijk zijn aan dat op de adapter. Wijkt het voltage meer dan 10% af of geeft de adapter helemaal niets aan? Dan betekent dit dat de adapter defect is en moet hij vervangen worden.

Stap 4: gebruik een andere adapter

Heb je toevallig een andere laptop met dezelfde adapter of ken je iemand van wie je eenzelfde soort adapter kunt lenen? Dan kun je op die manier testen of er iets defect is. Door een adapter te gebruiken waarvan je zeker weet dat hij werkt, kun je zelf achterhalen of de laptop wel goed functioneert. Doet je laptop het gewoon? Dan is je adapter defect en moet hij vervangen worden.

Stap 5: start je laptop opnieuw op na verwijdering van de accu

Soms kan de accu je laptop blokkeren. De laptop gaat dan helemaal niet meer aan, ook niet wanneer hij op de netstroom aangesloten is. Probeer in dat geval je laptop zonder accu op te starten en de accu dus te verwijderen. Om de accu te verwijderen, dien je eerst je laptop uit te zetten. Koppel hem daarna los van de adapter. Draai je laptop nu om en klik de accu er uit door eerst de schuifjes boven of naast de accu opzij te schuiven. Laat de accu er een paar seconden uit, plaats de accu weer in de laptop en start je laptop weer op.

 

Bron: https://www.pcrefresh.com

https://www.pcrefresh.com