BN ontwerp
Image default
Computers / Consultants

Je Mac sneller laten opstarten doe je zo!

Apple producten als Macs zijn geweldig, maar zelfs geweldige Macs worden op den duur trager. Heb je gemerkt dat het opstarten van je Mac langer duurt? Dit kun je best een tijdje hebben. Er komt echter een moment waarop je dat slome reageren en het na elke muisklik eindeloos lang moeten wachten helemaal beu bent. Ben je op dat punt beland? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je namelijk hoe je er op een eenvoudige manier voor kunt zorgen dat dat opstarten (weer) vele malen sneller gaat.

Ongebruikte programma’s die je Mac trager maken

Start je je Mac op, dan wordt er een aantal technische checks uitgevoerd. Is dit afgerond, dan wordt niet alleen het besturingssysteem gestart, maar ook verschillende applicaties (programma’s). Het opstarten van deze programma’s kost tijd, terwijl je waarschijnlijk lang niet alle opgestarte programma’s gaat gebruiken. Werp dus eens een kritische blik op alle programma’s die bij het opstarten van je Mac direct actief worden. Moeten deze wel meteen beschikbaar zijn? Het is meestal veel slimmer om een programma pas op te starten op het moment dat je dit ook echt nodig hebt. Zijn er bij het opstarten te veel programma’s direct actief, dan maakt dat je Mac alleen maar langzamer.

Alle programma’s bekijken

Je doet er dus verstandig aan regelmatig te controleren welke programma’s er bij het aanzetten van je Mac automatisch worden opgestart. Dit pak je als volgt aan:

1. Klik op ? > Systeemvoorkeuren;

2.Ga naar Gebruikers en Groepen;

3. Klik op jouw account en ga naar Inloggen;

Er wordt nu een lijst getoond van programma’s die automatisch opstarten. Staat er een vinkje bij? Dan wil dat zeggen dat het bij het inloggen automatisch wordt opgestart, maar daarna wordt verborgen.

Ongebruikte programma’s verwijderen

Vind je in de lijst programma’s terug die je niet zo vaak gebruikt? Selecteer die dan en klik daarna op het minteken onderin het venster. Als je nu je Mac opnieuw opstart, zul je direct een verschil merken. Alles zal een stuk sneller gaan, helemaal als je een aantal zware programma’s verwijdert. Maar let op! Wees wel voorzichtig met het verwijderen van programma’s. Als je een programma eigenlijk kwijt wil, maar niet goed weet waar het voor gebruikt wordt, laat het dan vooral staan.

Een andere, drastischere methode

Pak je het liever wat grondiger aan? Dat kan. Je maakt je Mac ook sneller maken door de harde schijf (Hard Disk Drive – HDD) te laten vervangen door een Solid State Drive (SSD). Ga je een SSD in plaats van een Hard Disk Drive (HDD) gebruiken, dan zal de snelheid van de gegevensoverdracht veel hoger liggen. Klinkt dat je goed in de oren? Dan moet je nog bedenken welke SSD je wil hebben. Wat belangrijk is bij het kiezen van de voor jou juiste SSD is te weten welk formaat je nodig hebt. De meeste MacBooks en Mac mini’s gebruiken een 2,5-inch drive en de meeste desktops gebruiken een 3,5-inch drive gebruiken. Ook de connector is belangrijk. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je zelf de harde schijf moet vervangen. Ben je technisch niet zo sterk? Schakel dan de hulp in van Apple reparatie Amsterdam bij jou in de buurt.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/